Söndag 14 Aug
Stockholm

Är Reza Madadi "världens största idiot"?

1 av 21
Tröjan som användes vid stölden ser likadan ut som en tröja som Madadi bär i ett Youtubeklipp.
2 av 21
Tröjan som användes vid stölden ser likadan ut som en tröja som Madadi bär i ett Youtubeklipp. Foto: Polis
Det är en liten detalj i åklagarens bevisning.
3 av 21
Det är en liten detalj i åklagarens bevisning. Foto: Polis
Försvaret hävdar att det finns hundratals likadana tröjor.
4 av 21
Försvaret hävdar att det finns hundratals likadana tröjor. Foto: Polis
En av rånarna i butiken.
5 av 21
En av rånarna i butiken. Foto: Polis
Liknande tröja utanför verkstaden.
6 av 21
Liknande tröja utanför verkstaden. Foto: Polis
7 av 21
8 av 21
9 av 21
10 av 21
11 av 21
12 av 21
13 av 21
14 av 21
15 av 21
16 av 21
Reza "Mad dog" Madadi åtalas under måndagen för grov stöld.
17 av 21
Reza "Mad dog" Madadi åtalas under måndagen för grov stöld. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
UFC-stjärnan har stängts av på grund av misstankarna.
18 av 21
UFC-stjärnan har stängts av på grund av misstankarna. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Totalt fick gärningsmännen med sig lyxväskor för ett värde av 1,7 miljoner kronor.
19 av 21
Totalt fick gärningsmännen med sig lyxväskor för ett värde av 1,7 miljoner kronor. Foto: SCANPIX
Madadi, som har fått smeknamnet "Mad dog" för sin stil i ringen, riskerar flera års fängelse.
20 av 21
Madadi, som har fått smeknamnet "Mad dog" för sin stil i ringen, riskerar flera års fängelse. Foto: AP/Scanpix
21 av 21

Nyheter24:s Erik Carlsson om MMA-stjärnan Reza Madadi och smash and grab-kuppen på Stureplan: "Här är tjuvarnas största misstag".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

– Jag behöver inte kicken eller pengarna, det enda som kan förklara det här är att jag är världens största idiot och det anser jag mig inte vara. Jag var på fel plats vid fel tillfälle.

Så säger kampsportstjärnan Reza Madadi i polisförhör om smash and grab-kuppen mot en exklusiv väskaffär i Stockholm. Han är åtalad för grov stöld och riskerar flera år i fängelse. Men Madadi förnekar bestämt allt inblandning i brottet. 

I en rättegångspaus förklarar hans advokat Ivan Fialdini för Kimura.se att Madadi med stor sannolikhet kommer att släppas fri under morgondagen i väntan på en, eventuellt, friande dom.

Så, vad är det egentligen som talar för att Reza är "världens största idiot"?

Vi kan börja med att reda ut vad som har hänt. Den 24 maj kör en mörk Audi till en lyxväskaffär på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Tre maskerade män springer ut, krossar glasrutan och börjar lasta bilen med väskor som, enligt butiksägaren, är värda 1,7 miljoner kronor. Därefter flyr de från platsen i hög hastighet. 

Men ett larm om att en mörk Audi är på väg ut från stan går snabbt ut till alla polispatruller i området. Och det ska snart visa sig att tjuvarna, som enligt vittnen agerat professionellt och snabbt, gjort misstag som kvalificerar dem till "Årets dummaste brottslingar"-listor.

Här är de största misstagen tjuvarna begick:

1. Bilen
Audin som användes vid stöldkuppen är känd av polisen sedan tidigare och används ofta av en av de misstänkta gärningsmännen. Den stoppas, enligt förundersökningen, regelbundet eftersom mannen som använder den är en "kändis" för polisen.

Det är ett misstag som leder till att en polis som hör larmet väljer att åka till en verkstad som mannen ofta nyttjar. Efter en intensiv biljakt ser poliserna hur Reza Madadi går in i Audin innan de tappar bort bilen. Försvaret ifrågasätter att polisen kan vara så säker på att Reza gick in i bilen. En tid senare vänder polisen tillbaka till garaget och får då syn på Reza som grips.

2. Verkstaden
Efter stölden flyr de misstänkta tjuvarna till en verkstad som en av gärningsmännen har tydliga kopplingar till. I verkstaden hittas rånarluvor, kläder och en väska från affären.

Det dröjer inte länge förrän polisen listat ut var de misstänkta åkt och i verkstaden hittas sedan viktiga bevis. Två av de misstänktas dna finns på kläder och rånarluvor. Utöver det hittas glassplitter i Reza Madadis kläder som enligt åklagaren och SKL är från affären. Försvaret hävdar dock att utlåtandet från SKL är tvivelaktigt.

3. Övervakningskameran
Trots att en av de misstänkta har stor kunskap om verkstaden glömmer tjuvarna bort att den är utrustad med övervakningskamera. Efter brottet kommer de till verkstaden helt ovetandes om att de filmas. En av dem har, enligt åklagaren, en rånarluva uppkavlad på huvudet och de andra två är helt omaskerade.

Övervakningskameran fångar även männen och Audin dagen innan brottet.

4. Telefonkontakten
Samtalslistor visar tydligt hur de tre misstänkta männen haft frekvent kontakt med varandra före, under och efter brottet.

5. Tröjan
Avgörande för målet och Reza är om åklagaren lyckas knyta honom till butiken. Det är långt ifrån klart att åklagaren lyckas med. Glassplitter från butiken har som sagt hittats i hans kläder. En annan, om än liten, detalj är den tröja en av gärningsmännen använde vid stölden. Det är en likadan tröja som Madadi bär i ett Youtubeklipp (se bildspel ovan).

Det ska bli intressant att se tingsrättens dom. Det finns mycket bevisning, men mot Madadi är det främst glassplittret, övervakningsbilder och telefonkontakt med de andra som åklagaren lyft fram. 

Var Reza Madadi bara på fel plats vid fel tillfälle – eller klantade han till det rejält?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.