- Foto: Emma Malmlöf

Orättvis kritik mot kungaparet

Nyheter24:s Gustav Holmström om varför den senaste vågen av kritik mot kungaparet knappast är rättvis.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på twitter: @HolmstromGustav

Gudarna ska veta att jag personligen inte är speciellt positivt inställd till vare sig monarkin som helhet eller till kungaparet. Men jag har svårt att bli riktigt förbannad över det faktum att de, vid ett besök i Härnösand av alla städer, poserade med varsin palestinasjal. Sjalar som dessutom var prydda med arabisk text med ett politisk budskap om al-Aqsa-moskén.

Det tycker jag dessutom trots att jag inte har någon tydlig ståndpunkt i Israel/Palestina-frågan. Jag tycker snarare att alla ständigt har fel, hela tiden, men det är inte riktigt frågeställningen här.

Ställer man inga krav, förutom födslorätt, för att kunna bli landets statschef bör man inte heller kunna ställa några krav på att man vare sig ska kunna läsa arabiska eller göra snabba politiska analyser. Det enda kravet man i sådana fall kan ställa är att vederbörande ska vara trevlig.

Och gör man då ingen blixtsnabb politisk uträkning är det lätt att komma fram till att det hade varit högst otrevligt att inte ta emot de sjalar som sträcktes fram mot kungaparet. Det är väl en kunskap som är viktig om man är en del av kungafamiljen, att kunna ta emot gåvor utan att tveka.

Sen kan man ju definitivt tycka att kungaparet borde omges av människor som förmår överblicka en situation och på ett trevligt sätt kan stoppa något som nu utvecklas till en mindre, med betoning på mindre, skandal.

Ska man ge sig på kungafamiljen finns det massvis av andra, betydligt mer väl underbyggda, skäl för att göra det.

Och ja, jag vet att det är kutym att kungen inte ska "uttala" sig i politiska frågor men finns det verkligen någon som tror att han och drottningen stod för en uttänkt politisk handling?

Med all respekt till Härnösand så tror jag att man i sådana fall hade kunnat komma på något bättre än att posera med ett par sjalar i en mellanstor svensk stad.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!