Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"När ska maktens män börja ta sitt ansvar?"

"Det är inte första eller sista gången världen står inför ett beslut om att ingripa i ett enskilt lands ageranden, så varför lär vi inte oss hur vi ska agera?" Seher Yilmaz om handlingsförlamade politiker och situationen i Syrien.


Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på twitter här.

Handlingsförlamningen i maktens korridorer gör mig frustrerad och ledsen. I Syrien används kemiska vapen mot den egna befolkningen medan världen förvirrat tittar på. Om jag hade bott i ett land där jag utsattes för angrepp, hade jag velat att någon kom till min undsättning oavsett vem det var.

Det är inte på något sätt enkelt att säga hur ett ingripande ska ske, men att något måste göras borde vi kunna komma överens om. Att herrarna i FN:s säkerhetsråd inte tar sitt medmänskliga ansvar är helt galet.

Det är inte första eller sista gången världen står inför ett beslut om att ingripa i ett enskilt lands ageranden, så varför lär vi inte oss hur vi ska agera? Varför bestämmer vi inte oss för att vi lever på samma planet, är lika mycket värda och att vi alla förtjänar att leva? Varför fokuserar världens ledare på sina egna intressen och arbetar så hårt de bara kan för att inte någon ska råka hota deras position?

I dag träffar Fredrik Reinfeldt USA:s president Barack Obama och hela världen vänder därmed sina blickar mot oss. 2010 var jag i FN i New York under ett toppmöte där världsledare pratade om millenniemålen. I tre dagar satt jag i FN:s generalförsamling och lyssnade. Den tredje dagen var det dags för Obama. Säkerhetspådraget blev enormt och plötsligt fylldes alla stolar i rummet. Det var inte bara jag, utan även presidenter och ministrar från alla möjliga länder som var spända på att få se politikens rockstjärna live. Så jag förstår om Reinfeldt är lite nervös inför mötet. Men jag hoppas att han driver på för att något ska göras. Om det inte går framåt i FN:s säkerhetsråd, borde Obama gå direkt till generalförsamlingen för att ta upp frågan.

För så här kan det inte hålla på. Just nu känns det som att vi är nere på sandlådenivå där maktens män försöker skydda sina egna sandslott och leksaker – snarare än att samarbeta för att skapa en dräglig tillvaro för alla.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.