"Hur kan du välja en abortmotståndare och en smygrasist, Reinfeldt?"

- 18/09/2013, 07:04 -
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att vissa ministrar får gå för "inget" medan andra får vara kvar. "När nu arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson blir arbetsmarknadsminister väcks ytterligare frågor om hur Reinfeldt väljer sina statsråd."

När statsminister Fredrik Reinfeldt öppnade riksdagen igår, berättade han också om vilka ministrar som ska få ingå i regeringsuppställningen. Att Gunilla Carlsson, som hittills varit biståndsminister, slutar har jag ingen åsikt om. Däremot är jag helt oförstående inför att Elisabeth Svantesson nu blir arbetsmarknadsminister. Att Tobias Billström dessutom får vara kvar är helt orimligt.

När Reinfeldt bildade regering 2006 framkom det att ministrarna Cecilia Stegö Chilò, Maria Borelius och Tobias Billström inte betalat sina TV-licenser. Endast Stegö Chilò och Borelius fick avgå. När migrationsminister Tobias Billström 2013 hävdade att volymen av invandrare borde minska, fick han en tillsägelse av Reinfeldt. Statsministern underströk att invandring berikar Sverige, men inget mer hände. Billström satt kvar och fortsatte peka ut invandrare på osmakliga sätt. I frågan om vilka som gömmer flyktingar sade Billström: ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd, bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.”

Billström får alltså, trots sina åsikter, vara kvar i regeringen.

När nu arbetsmarknadsutskottets ordförande Elisabeth Svantesson blir arbetsmarknadsminister väcks ytterligare frågor om hur Reinfeldt väljer sina statsråd.

Svantesson har inte bara varit informationssekreterare för den abortkritiska föreningen Ja till livet. Hon är också emot könsneutrala äktenskap samt har tidigare förslagit ett ”svensk-kontrakt” för invandrare. Bara namnet ”svensk-kontrakt” får mig att rysa. I korthet handlar det om att Sverige ska upprätta ett kontrakt med varje nyanländ person om vad som gäller för just den personen samt att den nyanlända ska följa lagar och regler i Sverige. Ett brutet kontrakt ger olika typer av konsekvenser. För mig känns det som ett mycket märkligt sätt att introducera människor till Sverige och innehåller en syn på människor som jag verkligen inte delar.

En del får gå för att de inte betalat tevelicens. Andra får vara kvar trots sina osmakliga uttalanden om invandrare. En del blir till och med befordrade till statsråd trots att de vill inskränka kvinnors rätt till sina egna kroppar och är emot könsneutrala äktenskap. Det är för mig helt oförståeligt hur Reinfeldt kan välja en abortmotståndare och en smygrasist till regeringen. Gör om, gör rätt!