Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi borde också införa böter på tåg om man missköter sig"

Magda Omerspahic

Magda Omerspahic

Emma Malmlöf

Nyheter | 18/09/2013 19:58

Nyheter24:s Magda Omerspahic välkomnar förslaget om böter i kollektivtrafiken om man missköter sig.

Kollektivföretaget i den österrikiska huvudstaden Wien har planer på att införa nya regler som innebär att folk kan bli bötfällda för att exempelvis hångla offentligt, äta mat och snacka för högt på bussar och tåg.

– Skitbra idé det här ju!, sa jag under redaktionsmötet – men ingen annan höll med mig. 

Men ärligt, det här kan vara det bästa jag har hört på länge och jag ser mer än gärna samma strikta regler i Stockholms kollektivtrafik.

Jag tycker till viss del att man får stå ut med allt som är jobbigt i trafiken – för ingen tvingar mig, eller någon annan, att åka. Men jag kan helt seriöst inte låta bli att störa mig på vissa människor och vad de gör under vår gemensamma färd. 

Därför tycker jag att vi borde införa regler här också – skyltar som talar om hur man bör bete sig bland andra människor.

Det här är mina största störningsbjekt:

– Par som hånglar

First of all: ingen, bryr sig om er kärlek eller relation. Ni är inte unika. 

Second of all: jag har inte pluggat biologi och är således inte heller intresserad av att studera era tungors rörelser två centimeter från mitt ansikte. Och det där ljudet… don't even get me started dude.

– De som sköter hygienen på tågen

Jag har varit med om att en man har klippt sina naglar på tåget. Knipsat naglarna så att de har flugit åt alla håll. Alltså VEM knipsar naglarna offentligt? 

Innan nu någon säger "Men de tjejer som sminkar sig på tåget då, det är ju samma sak!". Nej, det är inte samma sak. Är så otroligt trött på alla (mest män) som klagar på tjejer som sminkar sig på tåg och därmed sparar tid. 

Så länge mitt smink inte är PÅ dig, eller på din plats, eller så länge mascaran inte är på dina fransar så har du ingen rätt att klaga. Sorry.

– Telefonsnackarna

Snacka i telefon kan vara okej, om man håller det kort och neutralt. Men att börja prata om privata grejer är så otroligt besvärande för alla som sitter i närheten. Det går att se och nästan känna obehaget när medpassagerare börjar vrida och titta sig omkring.

– Alla med mun

Ska man gäspa, nysa eller hosta så sätter man handen för munnen. Basic info, jag vet, men alla verkar ändå inte veta.

Vet man med sig att man reser under rusningstrafik och risken är stor att man kommer stå som packade sillar med övriga passagerare så ser man till att lukta fräscht när man väl andas på någon.

Det var allt! Vi ses på pendeln!