Onsdag 21 Apr
Stockholm

Tycker att homosexuella borde få livstid – pratar mjölkkylar med landshövding

Gustav Holmström.
Gustav Holmström. Foto: Emma Malmlöf

Nyheter24:s Gustav Holmström om ett ugandiskt besök och en feg landshövding.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

NYKÖPING. På torsdagen är en delegation från Uganda på plats i Nyköping för att titta närmare på företaget Wedholms där man ska bestämma sig för huruvida man ska lägga en jätteorder på mjölkylar eller inte.

Med där är pastor Aaron Mwesigye, rådgivare till presidenten Yoweri Museveni, men också talesperson för den ugandiska kyrkan, skriver Södermanlands Nyheter. En kyrka som inte direkt är positiv till homosexuellas rättigheter.

På företaget kommer man att mötas av bland annat landshövdingen Liselott Hagberg. Som dock inte alls tänker ta upp frågan om homosexuellas rättigheter med Mwesigye.

– Det ligger inte i min roll att ta upp det i det här sammanhanget. Jag är inte där som politiker utan som statlig tjänsteman som ska jobba för min regions bästa. Affären kan bidra till arbetstillfällen hos Wedholms, som är ett företag med gott renommé och lång erfarenhet, och det är en del av ett hjälpprojekt, säger hon till Södermlands Nyheter.

När jag rings upp möts jag av exakt samma svar.

Du lägger ingen värdering i vem du pratar med?

– Det ligger inte i min roll, säger Hagberg.

Och det kanske det inte gör. I alla fall inte rent formellt. Men det innebär inte att det är rätt för det. Ugandas antigaylagar får deras ryska kusiner att verka som en tripp till Kanarieöarna. Även om den nya hårdare varianten ännu inte har klubbats igenom, och det är oklart om det tidigare diskuterade dödsstraffet kommer att finnas med om den börjar användas.

Det ska kanske meddelas att Mwesigye inte tycker att homosexuella ska hängas. Det är mot guds vilja, säger han. Däremot så tycker han att livstids fängelse är ett lämpligt straff.

Alldeles oavsett så är Uganda ett land där homosexuella riskerar att hängas ut, något som kan få fatala konsekvenser.

Men det är klart, det är ju inget som ligger i Hagbergs roll att bedöma om det är någon som man borde prata mjölkkylare med eller inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela