Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Åklagarens miss gör att pedofil i Umeå går fri"

- 20/09/2013, 14:34 -
Erik är nyhetsreporter på Nyheter24.

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24.

Nyheter24:s Erik Carlsson om att en man som erkänt sexuellt utnyttjande av barn och polisanmält sig själv blev frikänd på grund av en horribel åklagarmiss.

Efter en terapibehandling gick mannen själv till polisen och anmälde att han på 1990-talet utnyttjat en liten flicka sexuellt. Flickan låg i sin säng när mannen kom in och utförde oralsex på henne. 

Mannens erkännande ledde snabbt till åtal och både åklagaren och försvarssidan trodde att fallet i praktiken var avgjort – så var det inte.

Tingsrätten konstaterade förvisso att det är utrett att mannen utnyttjat flickan sexuellt. Men en fullständigt osannolik åklagarmiss som bara inte får inträffa gör att åtalet ogillas och mannen går fri. 

– Jag har inga kommentarer till om det var klantigt eller inte. Det får andra bedöma, säger åklagaren Inga-Lis Adervall Åström när jag ringer upp.

Adervall Åström hade nämligen skrivit i stämningsansökan att mannen begått övergreppet mellan 1992 och 1997 – när flickan var mellan 4 och 9 år gammal. Något som under rättegången inte skulle visa sig stämma.

Vid sexövergreppet hade flickan ett gosedjur som hon tillverkat i slöjden. Under åren 1992 till 1997 hade flickan inte slöjd på schemat. Därför konstaterade tingsrätten att övergreppet måste ha skett mellan 1998 och 1999. 

"Tingsrätten är för sin bedömning bunden av den gärningsbeskrivning som åklagaren åberopat. Tingsrätten kan därför inte döma för en gärning begången helt andra år än de som angetts i gärningsbeskrivningen", skriver tingsrätten i domen.

Trots att Adervall Åström vid flera tillfällen under rättegången hade chans att lägga till år 1998 och 1999 i gärningsbeskrivningen så valde hon att inte göra det. Något som bäst kan beskrivas som oengagerat. Om tingsrätten kan komma fram till att övergreppen måste ha skett 1998 till 1999 så borde åklagaren ha kunnat gjort det långt tidigare.

– Det hade säkert gått att ändra gärningsbeskrivningen om jag ansett att det var helt klart att det låg till på det sättet. Men nu var det så oerhört oklart, säger Adervall Åström.

Domen i Umeå tingsrätt, som Folkbladet först rapporterade om, är märklig på flera sätt. Eftersom mannen erkänt brott döms han att betala skadestånd till flickan samtidigt som han frias från brottet han åtalats för. Tingsrätten har dock öppnat för att åklagaren kan överklaga domen och justera gärningsbeskrivningen.

– Jag har inte tagit ställning till om jag ska överklaga eller inte, säger Adervall Åström.

Efter den här grova missen borde ett överklagande vara en självklarhet.