Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2707
reaktioner idag

"Det är aldrig mitt ansvar som kvinna om en man stirrar på mina bröst!"

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om etikettexperten Magdalena Ribbings omdiskuterade svar på hur en kvinna bör dölja brösten för mäns blickar. "Det är kvinnorna som ska anpassa sig. Alltid – utan undantag."

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

I måndags fick DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing en fråga från en kvinna som undrade hur hon skulle hantera sin chef som stirrar på hennes bröst när hon är ensam med honom i ett rum. Svaret hon gav var följande:

”Man har förstås rätt att klä sig efter sin egen smak men vill man inte bli sedd som främst ett sexobjekt behöver man välja kläder därefter. Alltför många har kolleger eller chefer som inte begriper var gränserna går för en diskret smygtitt och ett öppet och störande stirrande. Kvinnor måste via klädval hjälpa dessa arma stackare.”

Ingenstans framgick det att frågeställaren brukade ha på sig utmanande kläder utan det var något som Ribbing bara utgick ifrån. Därför blev också det slutgiltiga rådet att ta med sig en stor kofta eller sjal att dölja brösten med.

Det är en typisk syn på kvinnor som leder fram till Ribbings svar. En syn som säger att kvinnor ska ta på sig ansvaret för hur män beter sig mot dem. Det är kvinnorna som ska anpassa sig. Alltid – utan undantag.

Det är en syn som säger att det är okej för män att bete sig hursomhelst. Och det handlar inte enbart om klädsel. Det handlar lika mycket om när män tar mer plats än kvinnor i ett rum, när de anser att det är rimligt att de tjänar mer än en kvinna som gör exakt samma jobb som dem själva eller när de ständigt påpekar att ”det finns ju inga kvinnor” när de tillsätter en annan man till en position.

Det är samma syn som Ribbing har, som gör att kvinnor fortsätter ta på sig ansvaret för att de uppfattas som utmanande. Som får kvinnor att be om ursäkt för sin karriär. Och det är samma syn som gör att ett det jämställda samhället fortfarande är en vision snarare än en uppnåelig verklighet.

Mer:

"Hur kan du välja en abortmotståndare och en smygrasist, Reinfeldt?"