Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Hold your horses – nu är det slut med E-type"

- 11/10/2013, 12:14
Viktor Adolfsson.
1 av 4

Viktor Adolfsson.

Jenny Bengtsson.
2 av 4

Jenny Bengtsson.

Leif R Jansson / SCANPIX

Martin "E-Type" Eriksson.
3 av 4

Martin "E-Type" Eriksson.

Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

E-Type och de andra i "Så mycket bättre" 2011.
4 av 4

E-Type och de andra i "Så mycket bättre" 2011.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om ett "guilty pleasure" som nu nått vägs ände.

Jag kommer ihåg hur den låg där i hyllan. Den där singeln med texten "Life" på. Året var 2001, jag var tolv år och E-Type hade släppt ännu en eurodiscodänga som nått topplistorna.

Tre år senare. Martin "E-Type" Eriksson stod på scenen i Globen under Melodifestivalens final och headbangade till tonerna av hans "Paradise".

Jag var på riktigt upprörd över att han inte vann. Och då har jag aldrig varit ett fan av "Mellon" i sig.

Någonstans där dog det ut, mitt lilla guilty pleasure. Det går givetvis inte att uppskatta E-Types musik på riktigt, insåg jag senare. Men det är svårt att inte ryckas med. "Campione", "Life", "This is the way" och "Paradise" – det är hitlåtar.

Intresset fick dock en liten pånyttfödelse när E-Type var med i "Så mycket bättre" 2011. Hans tolkningar av de andra deltagarnas låtar lät precis som alla hans andra hits, men tolkningarna av hans musik var däremot riktigt bra. Jag minns bland annat Mikael Wiehes översättning av "Calling your name", för att ta ett exempel.

På onsdagen fick dock allt ett abrupt slut. "Hold your horses", tänkte jag om man så vill. Nu får det faktiskt vara slut med E-Type.

Anledningen har att göra med hans vikingakrog Aifur (intresset för vikingar har för övrigt alltid varit hans sämsta sida). De anställda saknar kollektivavtal. Men det är egentligen inte det som gjorde så att jag säger tack och hej, utan det sätt som E-Type själv bemötte kritiken på.

Den som hårdast kritiserat E-Type och andra "kändiskrögare" var Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm Gotland. Hon skrev på sin blogg om en granskning av krogarna samt uppmanade medlemmar och andra att inte besöka Aifur.

I en intervju med Metro kom så stunden då eurodiscon som dunkat i mitt huvud byttes ut mot ljudet av vidrig härskarteknik. Stunden då det var över för mig.

– Hon är inte trovärdig, den lilla tjejen, sa E-Type först.

– Jag blir lite irriterad när en liten primadonna ska berätta: gå inte på de här krogarna. Hon har ingen aning om vad hon snackar om, sa han sen.

Hej då.