Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ansvaret ligger alltid hos den som våldtar – är det så svårt att fatta?"

- 18/10/2013, 18:02
Gustav Holmström.

Gustav Holmström.

Emma Malmlöf

Nyheter24:s Gustav Holmström om en skam för det moderna samhället.

Våldtäkter är ett jävla piss. Det är, i princip, alla eniga om. Det lilla fåtal som möjligtvis inte är det kan, helt utan respekt, dra åt helvete.

Tyvärr verkar det lilla fåtalet vara ett större fåtal än vad i alla fall jag tidigare har trott. I Norge går landets nya jämställdhetsminister Solveig Horne ut och försvarar sina tidigare uttalanden om att kvinnor, eller för att vara exakt "flickor", också har ett ansvar vid våldtäkter. Faktum är att hon menar, eller i alla fall menade, att pojkar och flickor har lika stort ansvar vid en våldtäkt.

Ett helt sinnessjukt uttalande, om man ska vara helt ärlig. Och det ska man ju.

Samma tongångar hörs även i Sverige, inte minst vid det uppmärksammade fallet med den misstänka gruppvåldtäkten i Tensta. Där man som bekant slog fast att ett nej inte alls är ett nej. Bara för att något sker mot, i det fallet en 15-årig flickas, vilja betyder inte det att det handlar om en våldtäkt. Att sen fallet inte kommer att tas upp i Högsta Domstolen är egentligen inga konstigheter.

Det är nämligen så som lagen ser ut.

Samma typ av våldtäktskultur har uppmärksammats vid de amerikanska våldtäkterna i Steubenville och Maryville. I Steubenville slog delar av amerikansk media fast att det i själva verket var gärningsmännen som det var synd om.

I Maryville jagades offret och hennes familj ut ur staden. 14 år gamla Daisy Coleman fick veta att hon blivit våldtagen med all rätt, eftersom hon var "en slampa".

Det här är lösryckta fall och uttalanden från olika delar av världen, såklart. Men det finns ett samband. Ett samband i en existerande våldtäktskultur.

Tyvärr. Det går inte att blunda för att det finns en våldtäktskultur. 2013. Här, och på alldeles för många andra platser runt om i världen.

Det är aldrig ens fel när två träter. Men det är aldrig heller en kvinnas, eller för den delens mans, fel om den personen blir våldtagen.

Ansvaret ligger – alltid – hos den som attackerar.

Ska det vara så svårt att fatta?