Gustav Holmström.
Gustav Holmström. - Foto: Emma Malmlöf

"Fler borde hålla käften"

Nyheter24:s Gustav Holmström om vad man får och inte får tycka i det här jävla landet.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Det är en vecka när det debatteras vad man får, och inte får, säga och göra. Man får till exempel inte kasta tårta på Jimmie Åkesson. Det är helt enkelt fel och olagligt. Däremot så får man i allra högsta grad tycka att han och hans parti sprider rasism.

Man får, som Carolina Farraj Moberg, skriva ett öppet brev till Jimmie Åkesson. Däremot får man inte, under några omständigheter, ringa till henne för att skrika förolämpningar och könsord.

Även om vissa verkar tro det.

Hela jävla internets favoritargument är att bara vråla "yttrandefrihet" så fort någon tycker tvärtom. Och visst, yttrandefriheten är bland det absolut finaste vi har i Sverige. Men samtidigt så finns det få saker som verkar vara lika missförstådda.

Yttrandefrihet innebär nämligen inte att man får uttrycka sig exakt hur man vill, det finns lagar och regler som med rätta begränsar till exempel rasistiska eller homofoba attacker. Det är, nästan, alla med på.

Den innebär inte heller att man inte får säga emot. Visst, du har antagligen rätten att tycka att "negerboll" är ett fantastiskt ord. Jag har också rätten att tycka att du är en idiot som tycker det, och inte minst en idiot som tycker att det är så viktigt att du är beredd att såra väldigt många människor för att du tycker att en chokladboll ska inkludera ett ord som använts för att avhumanisera mörkhyade människor.

Lars Vilks har också rätten att göra nidbilder av profeten Muhammed. Det betyder inte att man har rätt att försöka döda eller skada honom för den sakens skull. Däremot har jag all rätt att tycka att hans konst är enormt korkad och nedvärderande mot väldigt, väldigt många människor. Och jag har rätt att tycka att han borde ha gett fan i det från första början.

En annan rättighet är att hålla käften. Faktiskt, man får göra det näst intill hur mycket man vill.

Fler borde överväga det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!