Matilda Andersson
Matilda Andersson - Foto: Nyheter24

"Därför hatar jag högklackat"

Nyheter24:s Matilda Andersson om varför vi omedelbart bör bojkotta klackar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Matilda Andersson

Nyhetsreporter på Nyheter24.

Twitter @fiskberit 

Jag hatar högklackat.

Det är förnedrande. Det är obekvämt. Det är opraktiskt.

Klackar är inget annat än fruktansvärt dumt. Det är inte attraktivt. Det är oftast inte speciellt snyggt. Och det är definitivt inte makt. Det må ha varit det en gång i tiden, för omkring 500 år sedan när soldater i det persiska kavalleriet hade klackar på ridskorna för att bättre kunna stå i stigbyglarna. Men det är ett tag sedan. 

Många män slutade med klackar ungefär där och då, men vi kvinnor fortsätter. Tro nu inte att jag tycker att kvinnor alltid ska apa efter. Det är inte så vi stavar jämställdhet. På många områden skulle män definitivt behöva härma oss. Men i fallet med klackarna kan jag erkänna att pojkarna ligger steget före. 

Vi behöver inga skor för att visa pondus. Det går ändå. Att säga att klackar skulle vara status är att förminska.

Men det är svårt att vara snygg utan att tvingas bära klack. Utbudet på skofronten ekar tomt om klackar inte är aktuellt. Varenda skobutik saknar vettiga alternativ. I stället skådas skor som ser ut att vara direktimporterade från valfri strippklubb. Förnedrande skitskor som skriker kom och hjälp mig. För vi är många som behöver hjälp när vi försöker gå på tå.

Vi vinglar. Vi snubblar. Vi får förbannat ont i fötterna och det är svårt att springa efter buss eller taxi. Vi säger att vi tar på oss klackarna för att bli snyggare. Men blir vi det?

Det är betydligt vanligare att kvinnor i klack förlöjligas än hyllas. På en av mina tidigare arbetsplatser gick en tjej, omedveten om det, under beskrivningen ”hon som inte kan gå”. Knappt någon visste vad hon hette. Det räckte med att säga högklackat och alla förstod. Det säger självklart mer om de som snackade än om tjejen som gick. Men ändå. Vem har fått oss att tro att högklackat skulle vara attraktivt? Det är inte särskilt sköna typer som attraheras av en kvinna som ser ostabil och vinglig ut. 

Och det här med klackar som sexsymbol. Porrfilmer som visar nakna tjejer endast iklädda läderstövlar. Det är en viss typ av människor som tänder på det. Ungefär samma typ av människor som tänder på hela grejen med kvinnoförnedrande p-rullar.

Jag älskar att inspireras av snyggt klädda kvinnor. Men jag hatar att vi fortsätter tro att klackar är nödvändigt för att skapa stil. 

/
Man
/
/
/