Onsdag 8 Dec
Stockholm

Vilket barn behöver vapen för att ha kul?

Nyheter24:s Emma Malmlöf om att barn inte behöver leka med knogjärn eller högkalibriga vapen för att ha kul.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Skjut dina motståndare på långt håll med denna högkalibriga Centurion-blaster! Använd benstödet för bättre stabilitet och ladda det nya Mega-magasinet med Mega Whistler-pilar som viner när de flyger genom luften. Skjuter upp till 30 meter".

Beskrivningen är inte hämtad från någon armybutik under jord. Nej, det är beskrivningen hämtad från BR leksaker för följande leksak:


Åldern uppges vara från sju år och är alltså en av många leksaker som föreställer ett vapen.  

En sökning efter ordet "knogjärn" på den populära leksaksbutikens hemsida ger ett resultat. Där är leksaken bedömd att passa barn från åtta år och uppåt. 

Det är sjukt att åttaåringar ska leka med knogjärn – något som i vanliga fall är olagligt att ens sälja eller bära på allmän plats i sin orginalform i Sverige. 




Ordet "vapen" ger 225, då visserligen inräknat små leksaksfigurer som bär vapen. Man kan också köpa en "köttyxa" som att döma av bilden är ungefär fem gånger så stor som barnets hand. 

Finns det en möjlighet i att man för barn avdramatiserar vapen och kanske till och med skapar ett intresse för dem? Ja. 

Är det här leksaker som är nödvändiga för att barn ska kunna leka och ha kul? Nej.

Det finns en fin story jag tycker att du ska läsa här: 


Du hänger med, två föräldrar som varje natt under november plockade fram sina barns plastdinosaurier och medan barnen sov så placerade föräldrarna de små plastdjuren på olika ställen i hemmet. Ena morgonen vaknade barnen till att leksakerna gått loss på flingpaketet i köket, nästa hade de haft fest i badrummet. 

Varför? För att man inte ville att barnen skulle tappa sin fantasi i en tillvaro som består av läsplattor och Netflix. 

Barns fantasi är kanske det mest fantastiska någonsin – de behöver inte ha knogjärn eller vapen för att ha kul. Jag lovar.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela