Gustav Holmström
Gustav Holmström

"Jag kommer aldrig att glömma bomberna i Boston"

Nyheter24:s Gustav Holmström om nyhetsåret 2013 och om en händelse som lever sig kvar.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

2013 har precis som alla andra år varit späckat av såväl stora som små nyhetshändelser. Allt från ofattbar tragik till, faktiskt, en hel del mänsklighet och godhet.

Och det är självklart omöjligt att komma ihåg, eller ens ha lagt märke till allt.

Men precis som alltid finns det nyheter som biter sig kvar, som stannar med en. Det behöver inte nödvändigtvis vara de största eller viktigaste.

Från året som gått kommer jag aldrig att glömma den 15 april när bomberna exploderade i Boston. Det är självklart inte årets viktigaste nyhetshändelse, inte ens nära om man ska vara helt ärlig.

Men ur ett medialt perspektiv var det årets mest perfekta nyhetshändelse, cyniskt sett.

Själv hade jag precis börjat på Nyheter24 och trots att jag befann mig på vår dåvarande redaktion vid Stureplan kunde jag, och nästan alla andra runt om i världen, följa hela händelseutvecklingen i realtid.

Från det att tryckkokarbomberna smällde vid målgången av Boston Marathon fram till det att den enda överlevande terroristen, 19-årige Dzjochar Tsarnajevslutligen greps.

Både tillförlitliga, mindre tillförlitliga uppgifter och rena lögner sprutade ut ur Boston via alla tillgängliga kanaler. Direktsänd teve, liverapportering i olika sociala medier och vittnesuppgifter från olika håll.

Till och med släktingar till de båda bröderna Tsarnajev hittades och intervjuades samtidigt som jakten på de båda fortfarande var i gång.

Det var kort sagt, blandat med blodiga bilder på attentatets offer, ett enda stort mediaspektakel.

Det kan sannerligen tyckas absurt att det är vad som ligger mig närmast i minnet från året som gått. Tre personer dog av två bomber. Med all respekt, satt i perspektiv är det nästan ingenting.

Tragiskt nog.

Men bevakningen avgör, och jag kunde följa allt framför min datorskärm.

Jag önskar att fler händelser kunde få samma uppmärksamhet och bevakades på samma sätt.

Då hade mitt främsta nyhetsminne från 2013 antagligen inte varit vad det är.

Men nu är det så.

Jag kommer aldrig att glömma bomberna i Boston.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.