Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Därför vill jag hylla 69:ans busschaufför"

Nyheter24:s Matilda Andersson.
1 av 1

Nyheter24:s Matilda Andersson.

Privat

Nyheter | 16/01/2014 12:05

Nyheter24:s Matilda Andersson om busschauffören som gör tvärtemot arga lappar och visar att människor faktiskt bryr sig om varandra.

Klockan är strax efter 23.00 på onsdagskvällen. Det snöar, är mörkt och kallt. Kvar på 69:ans buss som närmar sig de sista hållplatserna sitter jag, en medelålders man och busschauffören. 

Det är alldeles tyst. Ingen radio, inget knappade på telefoner, ingenting. Bussen står stilla vid ett rödljus när tystnaden plötsligt bryts. Någon knackar på dörren längst fram vid chauffören. 

Jag tänker, fördomsfull och trött som jag är, att det är någon stressad människa som missat hållplatsen och ändå vill åka med. Tar för givet att chauffören inte kommer att öppna, för det gör de ju nästan aldrig.

Jag har fel.

Chauffören öppnar direkt. In kliver en man med rödsprängt ansikte, långt ostyrigt skägg och en sliten system-kasse i handen. "Får man åka med några hållplatser, det är så kallt?".

Det får han. I två hållplatser står han där framme och småsnackar lite med chauffören. Vid samma hållplats som jag ska av på går även han av. Han tittar på mig, ler med suddig blick och säger hej. Sedan går vi åt var sitt håll.

Med den här texten vill jag tacka chauffören för att han krossar mina fördomar. För att han hjälper någon som behöver det få skydd mot kylan, även om det så endast är för några meter och minuter. 

Till skillnad mot människor som varnar för hemlösa, bland annat med lappar i trapphus, som vill frysa ut dem, visar den här chauffören att det faktiskt fortfarande finns de som bryr sig och som lättar lite på regler och rutiner för att hjälpa. Mitt i en mörk storstadsnatt.