Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Oavsett vad förlorar de anställda på Max"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
1 av 4

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.

Richard Bergfors.
2 av 4

Richard Bergfors.

Max

Här är brevet i sin helhet.
3 av 4

Här är brevet i sin helhet.

Kommentarerna är minst sagt upprörda på bojkottssidan.
4 av 4

Kommentarerna är minst sagt upprörda på bojkottssidan.

Faksimil Facebook

Nyheter | 23/01/2014 15:34

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om Maxbrevet och reaktionerna på det. Vilka är det egentligen som förlorar på en bojkott – eller ett riksdagsval?

Hamburgerkedjan Max månadsbrev till de anställda briserade som en mindre bomb i inrikespolitiken. Att en företagsledning oroas över potentiella moms– och arbetsgivaravgiftsändringar är knappast något konstigt.

Det är när ansvaret läggs på företagets anställda som det går från relativt självklart till riktigt obehagligt. Vd:n Richard Bergfors sa det själv till mig: Är man anställd och socialdemokrat får man försöka påverka sitt parti att ändra förslaget.

Som att det vore din plikt som anställd i hamburgerbranschen.

Jag har flera vänner som arbetat och fortfarande arbetar på de stora hamburgerkedjorna. Det är ingen vacker kultur de berättar om. Och jag har fått uppfattningen att ingen av dem känner någon vidare lojalitet till företaget – eftersom de själva aldrig får någon uppbackning när det uppstår problem.

Jag har hört om anställda som tvingas stämpla ut när de ska jobba över. Om anställda som får välja mellan att tacka ja till ett pass ingen vill ha eller att knappt få några pass nästa månad.

De anställda förlorar redan i dag.

Och vilka är det som skulle förlora om det blir som Maxledningen säger? Om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hamnar bland valets vinnare och restaurangmomsen återgår till 25 procent? Om det leder till masskonkurser i svensk restaurangbransch?

Det är inte bröderna Bergfors eller deras pappa Curt (som äger den största delen av företaget). De kan lugnt räkna in sina miljonlöner. Inte heller vinstuttaget (som 2012 slutade på 100 miljoner kronor) lär minska nämnvärt.

Det blir givetvis de som är längst ned i kedjan som straffas med sämre villkor eller uteblivna jobb.

Efter brevet är många upprörda på Max och bojkottshotet hänger över restaurangerna. När de där tiotusentals människorna slutar handla – vilka är det som förlorar? De anställda, så klart.

Nu väntar dessutom ytterligare press mot de anställda. När uppgifter läcker ut brukar man tala om att "hålla ihop". Vad det innebär i praktiken? Det skulle inte förvåna mig om Maxanställda i dagarna får sitta i stormöten och lyssna på chefer som påpekar att det är förbjudet att läcka företagshemligheter. Möten med ett budskap om att hålla käften eller bli av med jobbet.

Hamburgerkedjorna är knappast ensamma om företagskulturen – och gör givetvis också bra saker. Miljömedvetenheten är exempelvis större än i andra branscher. Och det kan vara många ungas första arbete. Även unga måste dock kunna ställa krav och förvänta sig att alltid behandlas schysst.

Problemet är nämligen att verksamheterna, de politiska förslagen och våra reaktioner ständigt drabbar de som står allra längst ned i näringskedjan.

Oavsett hur vi gör förlorar de vanliga anställda på Max och på andra liknande företag i olika branscher.

Det orosmolnet är större och mörkare än det Bergforsarna skrev om i sitt månadsbrev.