Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Offren hängs också ut på Lexbase"

- 28/01/2014, 15:28 -
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24:s Gustav Holmström om den nya internettjänsten Lexbase som även hänger ut de som utsätts för brott.

I dagarna har det diskuterats rejält kring den nya sajten Lexbase, en personsökningstjänst som gör det möjligt att ta reda på huruvida grannar, bekanta, vänner eller fiender dömts för brott under de senaste fem åren. Mot en viss betalning, så klart.

Något som bemötts med blandade reaktioner. Vissa har hyllat det hela och sett det som en försäkring i vardagen.

– Vår vision är ett öppnare, tryggare och mer transparent samhälle, sa talespersonen och advokaten Pontus Ljunggren om sajten enligt Aftonbladet.

Andra har varit betydligt mer tveksamma.

"Sajten innebär en smaklös och cynisk exploatering av enskildas privatliv. Den strider mot vedertagna och civiliserade principer om rehabilitering och återanpassning av dömda i samhället", skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i sin blogg.

Jag personligen har svårt att inte hålla med Ramberg. Möjligheten att ta reda på om någon är dömd finns redan i Sverige, och så ska det självklart förbli. Det är en del av vårt rättssamhälle.

Men det är samma sak med att en person som avtjänat sitt straff också ska ha en andra chans. Det är också, lyckligtvis, en del av vårt samhälle. 

Lexbase sätter delvis det ur spel.

Vad som händer är att människor misstänkliggörs, på grund av något som skett tidigare. 

Så ska vi inte ha det.

Ramberg tar också upp en annan aspekt som inte fått lika mycket uppmärksamhet men som kan sägas vara minst lika beklämmande.

Det är nämligen inte bara gärningsmän som drabbas.

Offren hängs också ut, när glömda domar flyter upp till ytan.

Det är inte ologiskt att en människa som tidigare utsatts för ett brott inte ständigt vill bli påmind om det, inte vill gå igenom det hela igen.

Men nu är det exakt vad som kan tänkas ske.

Så vad kan vi göra åt det hela?

Det är det som antagligen är det värsta, förutom det cyniska i att tjäna pengar på att människor blir allt mer paranoida. Vi kan nämligen inte göra mycket åt det alls.

Lexbase har utgivningsbevis, och därmed också grundlagsskydd. Det kan inte ändras förrän tidigast 2019.

Vad vi kan göra är det allra enklaste, det är att strunta i att använda en tjänst som riskerar att göra samhället både hårdare och kallare.

Du kommer inte att må bättre av att veta att din granne dömdes för stöld för fyra år sedan. Det kommer inte hen att göra heller.