Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Så djupt sitter vithetsnormen"

"Min bild är att om jag drev samma frågor och var en del av vithetsnormen, hade det inte provocerat lika mycket som det gör nu". Det konstaterar Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz i en ny krönika om rådande normer.


Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs, är ordförande för Rättviseförmedlingen och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

I helgen fick jag en förstasidesartikel tillägnad till mig på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. En 
sammanfattning av mina tips för hur man hamnar där lyder enligt följande:

1. Utmana den manliga normen
2. Utmana vithetsnormen
3. Var kvinna som inte är en del av vithetsnormen medan du utmanar ovanstående.

Min bild är att om jag drev samma frågor och var en del av vithetsnormen, hade det inte provocerat lika mycket som det gör nu. Jag är en person från en underrepresenterad grupp när det kommer till många områden, kön, bakgrund men också klass. Det provocerar och är ett tecken på hur djupt vithetsnormen sitter.

Men det borde inte väcka så många negativa känslor. Vem som helst borde kunna skriva under på att hur samhället ser ut inte representeras i media, nyheter, politik, arbetsmarknad, kultur och en massa andra områden på ett rättvist sätt.

Här kommer två enkla exempel.

Media rapporterar i dag fyra gånger mer negativt än positivt eller neutralt om icke-etniska svenskar. Denna skeva och överdrivet negativa bild leder till att människors attityd mot invandrare påverkas negativt.

Män syns dubbelt så mycket som kvinnor i media. När det kommer till expertrollen är åtta av tio experter män.

Dessa exempel är bara två av många fler och för mig är saken klar, så länge män och vithet är norm, kommer jag att arbeta för att utmana dessa normer. För ett samhälle där alla människor har möjlighet att nå sin fulla potential utan att hindras av fördomar och normer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!