Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Folk verkar fullständigt sakna omdöme när det kommer till djur"

Gustav Holmström
1 av 1

Gustav Holmström

Nyheter | 27/02/2014 10:17

Nyheter24:s Gustav Holmström om djurplågeri och sanslösa reaktioner.

"Leta reda på de som gör detta och tvinga dem att äta sina egna köttbullar."

Det är en kommentar på en artikel om att någon i San Francisco roar sig med att placera ut förgiftade köttbullar ämnade för hundar.

En vidrig sak att göra, förstås. Men seriöst, tycker djurälskare verkligen att det berättigar att tvinga de eller dem som ligger bakom att äta köttbullar förgiftade med stryknin?

Sorgligt nog verkar det inte bättre. Det är sådana kommentarer, om än oftast ännu grövre som dyker upp när det skrivs om hur djur far illa. Ovanstående exempel är att betrakta som i sammanhanget mild. Att tjafsa emot är lönlöst – då är man en hjärtlös figur som försvarar en hemsk människa som i deras ögon är att betrakta som laglös och ond.

Återigen, det är hemskt när sådant händer. Men det berättigar inte på något sätt reaktionerna.

Det finns uppenbarligen få saker som upprör mer. För många djurälskare tycks människor vara betydligt mindre viktiga än små gulliga djur.

Något som bland annat leder till att hatiska, och oroväckande ofta felaktiga, Facebookstormar som kan leda till dödshot, helt utan källkritik eller medmänsklighet.

Folk i allmänhet verkar fullständigt sakna omdöme när det kommer till djur. Blodtörsten är faktiskt helt jävla ofattbar.

Påföljden för djurplågeri i Sverige är böter eller fängelse i högst två år. Det är rimligt, det är däremot inte rimligt att tycka att någon förtjänar att dödas, ofta på bestialiska sätt.

Väldigt få tycker att dödsstraff är något som borde förekomma, att då tycka att det borde ske för något i sammanhanget så banalt som djurplågeri är fullständigt tappat.

Men oroväckande vanligt.

Man kan dra paralleller till den lag som i förra veckan röstades igenom i riksdagen om ett förbud mot tidelag, en lag som i vissa kretsar firades som ett enormt genombrott.

Äntligen skulle massvis av djur slippa bli våldtagna av vidriga hemskingar till människor.

Förutom att det är något som i princip aldrig sker då.

"Det är en helt onödig lagregel" sa polisprofessorn Leif GW Persson i Aftonbladet och följde upp det med att säga att "det finns väl angelägnare saker att lagstifta om".

Det har han helt rätt i. Det skrev även samma tidnings kolumnist Oisín Cantwell och fick en svinförbannad raseristorm mot sig.

Samma mekanismer ligger bakom.

Människor som inte förmår se en större bild.

Människor som inte kan få ihop att det går att tycka att djurplågeri, eller för den delen tidelag, är fel utan att nödvändigtvis tycka att samtliga gärningsmän bör avrättas pronto.

Människor som är genuint osofta.

Eller så är det bara jag som är hjärtlös, antar jag.