Tisdag 27 Sep
Stockholm

"Män måste backa, ta ett steg åt sidan och hålla käften"

Irena Pozar.
Irena Pozar. Foto: Magda Omerspahic

Nyheter24:s Irena Pozar skriver om vad du som feministisk man bör tänka på och varför du ibland gör rätt i att bara vara tyst.

Kommentera (59)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Irena Pozar

Irena Pozar är reporter på Nyheter24. 

Följ henne på Twitter: irena_pozar 

Hej man!

Jag vet att du är en schyst snubbe. Jag förstår att du har gjort en omvärldsanalys, erkänt och, i bästa fall, förstått patriarkatet. Du har kanske till och med pluggat genus och röstar på Feministiskt initiativ. Du gör typ allt rätt förutom en sak- du lever inte feministiskt.

Du ÄR feminist. Jag skulle aldrig säga något annat eller ta ifrån dig rätten att kalla dig det. Men, för mig som kvinna räcker det inte att du gillar Gudrun Schyman och sjunger med till Who run the world (girls). Om du inte låter mig ta plats och värderar min åsikt lika högt som dina manliga vänners åsikter så beter du dig patriarkalt, hur insatt du än är. 

Och vet du var det värsta är? Även om du ger mig plats och tycker att allt jag säger är genialt, hur mycket du än lyfter mig och mina tjejkompisar så kommer det ändå inte räcka för den feministiska kampen. 

För att uppnå jämställdhet så räcker det inte att lyfta fram kvinnor. Män måste backa, ta ett steg åt sidan och hålla käften. Att uppmuntra sådant agerande och att agera så själv är inte att förtrycka män, det är nämligen så här:

Det finns olika former av makt i samhället. Tillsammans utgör dessa 100 procent av makten som finns i Sverige. Låt oss säga att män besitter 70 procent av denna makt och kvinnor 30 procent. 

Dessa siffror är inte exakta, men om vi kikar på könsfördelningen bland toppolitiker och bolagsstyrelser (s. 94-103) så är det ganska lätt att ana ett mönster: De med mest makt har snoppar.

För att uppnå jämställdhet, som är ren fakta och inte en åsikt, så krävs det att maktfördelningen är 50/50. Med lite enkel matematik kan vi då räkna ut att det inte går att slänga in ytterligare 40 procent makt och ge den till kvinnor, summan blir då 140 procent och det förstår ju alla att det inte går. 

Männen måste backa, stiga åt sidan och hålla käften just av den här anledningen. Ni måste ta från er egen maktpott och ge den till oss. Antagligen kommer ni inte tjäna någonting på det just nu, men i längden tjänar vi alla på jämställdhet. Och det är ni ju för, eller hur?

Med det sagt, kvotering och maktfördelning är en vital och stor del av kampen för jämställdhet. Men långsiktig förändring är bara möjlig om vi strävar efter att leva jämställt hela tiden och hela tiden utvärderar och omvärderar våra val, mål och handlingar.

Tänk på det samtidigt som du backar. 

LÄS MER: "Nej, män måste inte backa och hålla käften" – Nyheter24:s Emma Malmlöf svarar.

Kommentera (59)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.