Stockholm

"Snälla Jan Björklund – förlåt vår okunskap"

Totte Löfström.
Totte Löfström.

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om hur vi alla missbedömde hotet från Ryssland och om att vi nu har Jan Björklund att tacka för vår säkerhet.


Läs mer
Om Totte

Totte Löfström är debattchef på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom 

Kommer ni ihåg när Folkpartiets partiledare Jan Björklundför ett drygt år sedan slog näven i bordet och en gång för alla varnade för denryska upprustningen? Björklund hade tjatat om det där rätt länge då, och dethade väl blivit något av ett skämt att han – si så där en 20 år eftersovjetkommunismens fall – fortfarande oroade sig över att ryssen skulle komma.

Jag minns många av de skämt som drogs på Twitter när Björklunduttalade sig i olika medier. Skämt om att den gamle majoren kanske hade ståttlite för nära lite för många granatexplosioner – skämt om att det var JanBjörklund som var den tokige. Och oj vad vi skrattade och pekade.

Kommer ni ihåg vad Jan Björklund varnade för när ryskastridsflygplan tog sig över den svenska gränsen, helt utan att detta upptäcktesav det svenska försvaret? Han varnade för att Ryssland är ett större hot än vivill erkänna. Den gången skrattade vi också. ”Haha! Det är väl klart attRyssland inte menade något illa!” var det många som tänkte. De efterföljandediskussionerna kom mest att handla om dålig beredskap, inte om den stora björneni öst. Björnen som nu hade vaknat ur sin vintervila och som långsamt menbestämt hade börjat vässa klorna.

Jag minns att jag själv var en av dem som skrattade åt JanBjörklund. Jag visste helt enkelt inte bättre, och även om det är en uselursäkt så lät jag mig luras av den majoritet som deklarerade att Björklund vartokig.

Kommer ni ihåg hur vi välkomnade Jan Björklund i teveprogramoch tidningsintervjuer bara för att kunna skratta åt honom som vore han en gycklarevid demokratins hov?  Och kommer ni ihåghur irriterade vi blev över att Björklund till slut fick sin vilja igenom och ihöstas höjde beredskapen på Gotland? Vi tyckte att det var slöseri med pengar.Vi tyckte att den lustiga token på tv hade gått för långt.

Men vem hade kunnat tro att Jan Björklund skulle få så rätt.Vem hade kunnat tro att den galne hovnarren vi alla skrattade åt skulle bli densom nu hjälper oss att sova lugnt om nätterna? Nu är det inte längre någon somskrattar åt att Björklund placerade åtta stridsvagnar mellan oss och Ryssland.I dag är vi alla tacksamma och tävlar i att ljuga om hur vi oroade oss förryssen för flera månader sedan.

Men den ende som såg och förstod hotet var Jan Björklund. UtanJan Björklund hade inget stått mellan oss och 38 000 ryska pansarvagnar.

Tack Jan Björklund! 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.