Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"6 saker extremhögern kan göra för att maxa sin mediehantering!"

Totte Löfström

Totte Löfström

Löfström Retorik

Nyheter | 18/03/2014 12:24

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström ger sina sex bästa tips på hur extremhögern kan göra för att bli mer medievänliga

Extremhögern gnäller ofta över att media inte ger dem den uppmärksamhet de förtjänar, eller att de bara får negativ uppmärksamhet. Inte sällan kallas diverse tidningar för "vänstermedia", "kommunister", "islam-kommunist-vänster-kramare" eller liknande. Det sägs dock att själv är bäste dräng, så här kommer min lista på sex saker ni på den extrema högerkanten kan göra för att ta er mediehantering ytterligare en nivå!

1. Släpp den där fascist-imagen!
Jag tror faktiskt att ni känner det här själva, även om det är svårt att ta sig ur invanda mönster. Sanningen är dock att det är hög tid att ni lämnar hela den där macho-, tuffing-, fascist-imagen bakom er. Visst kan det vara kul att marschera i led och sjunga kampsånger, men det ger er varken väljare eller positiva artiklar i tidningarna. Media är en ganska trendkänslig bransch - ofta är det bara det allra senaste som gäller - och fascismen var kanske lite inne på 1920-talet, men i dag är det snarare söta katter och roliga Youtubeklipp som gäller. Kanske kan ni jobba fram en ny image som går mer i linje med det?

2. Ta fram en kommunikationsstrategi!
Nyckeln till framgångsrik mediehantering är alltid att ha en medveten kommunikationsstrategi. Det funkar inte att en av er prioriterar rasism i sina kommentarer på nätet, medan den andra tycker att kvinnohat är viktigare. Prata ihop er i stället, och fokusera på samma fråga. Då når ni ut mycket enklare!

3. Goda medierelationer
Att ha goda medierelationer är A och O för att få media att rapportera positivt om er. Det är alltid svårt att börja med två tomma händer och försöka bygga upp goda relationer med journalister, men det hårda arbetet betalar sig till slut. En bra början skulle kunna vara att helt enkelt sluta hänga ut företrädare för media på internet, sätta yxor i deras dörrar, eller skicka hotbrev till journalister som skrivit negativt om er. Det ni kan göra i stället är att vara artiga och vänliga - även i de fall ni får ett nej tack.

4. Se till att synas i positiva sammanhang
Ett smart citat från den klassiska filmen Fucking Åmål är "man blir ju som man umgås". Detta är inte alltid sant, men en sak som är säker är att ditt umgänge formar hur folk kommer att uppfatta dig. Ni högerextremister umgås dock gärna med varandra, men kanske vore det smartare om ni sökte er till nya sammanhang. En sak som är inne just nu är att arrangera demonstrationer och manifestationer mot främlingsfientlighet och rasism. Kanske kan ni hänga med på någon av dessa? Eller ännu bättre; se till att arrangera någonting själva! Tänk dock på att lämna uniformerna, flaggorna och sköldarna hemma - annars kan de andra demonstranterna uppleva att ni bara är där för att få uppmärksamhet.

5. Mingla med journalister!
Det finns många sammanhang där man kan träffa journalister och mingla lite, och även om man inte blir inbjuden på Niklas Svenssons födelsedagsfester kan man vara på tårna och se till att vara där media är. Almedalen är ett utmärkt sådant tillfälle, men trots detta vill jag minnas att ni mest hängde för er själva förra sommaren. Till i sommar vore det kanske en bra grej om ni försökte anmäla er till några seminarier och mingel, där ni kan träffa nya och intressanta kontakter. Tänk bara på att alltid ha med er visitkort som ni kan ge till journalister som verkar intresserade av att prata mer med er!

6. Köp annonser!
När ingenting annat fungerar kan det vara bra att spara ihop lite pengar och helt enkelt köpa sig medieutrymme. För även om många tidningar och tevekanaler nog skulle tacka nej till reklam från er, så finns det ändå några som väljer pengarna över tidningens rykte. Prata med DN, vettja!