Gustav Holmström
Gustav Holmström

Kina tuffar på – och vi bryr oss inte nämnvärt

Nyheter24:s Gustav Holmström om den svenska flatheten mot det land i världen som avrättar flest människor varje år.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

"Nä, vi tänker köra på ungefär som förut." Det är vad Kinas president Xi Jinping menar när han säger att det vore "katastrofalt" för landet att experimentera med andra sorters styrelseskick än den nuvarande diktaturen. Det blir inga reformer, enkelt uttryckt.

Då handlar det alltså om ett land som, enligt Amnesty, antagligen avrättar tusentals personer varje år. Det är alltså fler än de 778 avrättningar som organisationen kunde bekräfta hade skett världen över förra året.

Ett land som rutinmässigt fängslar människorättsaktivister och dissidenter.

Ett land som, enligt RFSL, inte har förbjudit hatbrott på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

Ett land som inte har några problem med att exploatera världens fattigaste länder för att komma över råvaror. Något som man förvisso har gemensamt med Sverige och i princip hela västvärlden, men det blir inte bättre för det.

Ett land som, även det enligt Amnesty, "omskolar" hundratusentals människor bland annat i vad som kallas för "hjärntvättscenter". Bland metoderna där nämns såväl misshandel som tortyr.

Så visst är det väl det saker som Sverige bestämt tar avstånd ifrån?

Nja, jo, näe. En gång lämnade Fredrik Reinfeldt över ett brev där han bad Kina att släppa 13 fängslade politiska fångar. En annan gång sa han till just Ji Xinping att det kanske vore bra om landet hade ett internet utan censur.

Enligt regeringens hemsida är "relationerna till Kina är i dag ett viktigt inslag i Sveriges utrikespolitik". Det är förståeligt. Kina är i dag att betrakta som en supermakt.

Man säger sig även ha ett "omfattande utbyte med Kina och en intensiv politisk dialog om bland annat internationella frågor och mänskliga rättigheter".

Det tvivlar jag inte på.

Men det vore väldigt bra att visa det tydligare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.