Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Menade du verkligen det där du sa om snuset, Anders Borg?

- 07/04/2014, 14:10 -
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24:s Gustav Holmström om snus, skatter och en finansminister som verkar vara lite ur balans.

Chockhöjning! Snusattacken! Superskatten!

Sveriges finansminister Anders Borg, ni vet han som ofta är expert i SVT och hade hästsvans förut, har en ny plan. Det är dags att höja skatten på snuset, nämligen.

Vilket väl är rimligt. Det säger jag trots att jag gillar snus väldigt mycket. Antagligen mest för att det är beroendeframkallande, men ändå. Jag gillar att ta en snus, och jag kommer att fortsätta med det trots skattehöjningen. Liksom typ alla andra, protester eller inte.

Men det är ju inte riktigt det som är grejen. Vid det här laget hade vi bara en vanlig liten hederlig proteststorm som blåser över så fort snusarna kommit på att några kronor mer per dosa egentligen inte är något att tjafsa om.

Det är då Anders Borg dyker upp i en intervju i TV4:s "Nyhetsmorgon", en intervju inspelad under Moderaternas Sverigemöte, ett möte som annars mest kommer att kommas ihåg för att partisekreteraren Kent Persson av någon outgrundlig anledning bestämde sig för att strippa.

För det är nog så vi kommer att komma ihåg Moderaternas stora möte – en strippande partisekreterare och en finansminister som slog fast att "snus är ett väldigt allvarligt samhällsproblem".

Det var nämligen vad han sa, den gode Borg. Föga förvånande ledde till att folk blev vad man brukar kalla för "asförbannade".

Alla ville ha sin lilla tid i rampljuset för att driva med finansministern. Och med rätta.

Dels för att det är ett märkligt uttalande. Skulle snus verkligen vara "ett allvarligt samhällsproblem"? Det känns inte riktigt som det va? Och dels för att det faktiskt är valår.

Det känns dumt att reta upp en massa väljare genom att ta deras nikotindränkta napp ifrån dem. Det känns ännu dummare att kalla väldigt många svenskar för "ett allvarligt samhällsproblem".

Det var antagligen inte så han menade. Men det är så det låter.

Det kan väl ändå inte ha varit meningen, Anders Borg?