Gustav Holmström
Gustav Holmström

Menade du verkligen det där du sa om snuset, Anders Borg?

Nyheter24:s Gustav Holmström om snus, skatter och en finansminister som verkar vara lite ur balans.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Chockhöjning! Snusattacken! Superskatten!

Sveriges finansminister Anders Borg, ni vet han som ofta är expert i SVT och hade hästsvans förut, har en ny plan. Det är dags att höja skatten på snuset, nämligen.

Vilket väl är rimligt. Det säger jag trots att jag gillar snus väldigt mycket. Antagligen mest för att det är beroendeframkallande, men ändå. Jag gillar att ta en snus, och jag kommer att fortsätta med det trots skattehöjningen. Liksom typ alla andra, protester eller inte.

Men det är ju inte riktigt det som är grejen. Vid det här laget hade vi bara en vanlig liten hederlig proteststorm som blåser över så fort snusarna kommit på att några kronor mer per dosa egentligen inte är något att tjafsa om.

Det är då Anders Borg dyker upp i en intervju i TV4:s "Nyhetsmorgon", en intervju inspelad under Moderaternas Sverigemöte, ett möte som annars mest kommer att kommas ihåg för att partisekreteraren Kent Persson av någon outgrundlig anledning bestämde sig för att strippa.

För det är nog så vi kommer att komma ihåg Moderaternas stora möte – en strippande partisekreterare och en finansminister som slog fast att "snus är ett väldigt allvarligt samhällsproblem".

Det var nämligen vad han sa, den gode Borg. Föga förvånande ledde till att folk blev vad man brukar kalla för "asförbannade".

Alla ville ha sin lilla tid i rampljuset för att driva med finansministern. Och med rätta.

Dels för att det är ett märkligt uttalande. Skulle snus verkligen vara "ett allvarligt samhällsproblem"? Det känns inte riktigt som det va? Och dels för att det faktiskt är valår.

Det känns dumt att reta upp en massa väljare genom att ta deras nikotindränkta napp ifrån dem. Det känns ännu dummare att kalla väldigt många svenskar för "ett allvarligt samhällsproblem".

Det var antagligen inte så han menade. Men det är så det låter.

Det kan väl ändå inte ha varit meningen, Anders Borg?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Positiva toner inom tjänstesektorn

Trafikverket: E6 kan öppna i sommar

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

"Polis och ambulans kallas till Cederdalsvägen/Valhallavägen med anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.