Tisdag 15 Jun
Stockholm

"Nazisterna har stulit första maj"

Politik.
Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24. Foto: Magda Omerspahic

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om hur nazisterna i Svenskarnas parti stal den svenska arbetarrörelsens högtidsdag.

Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag är det första maj. Arbetarrörelsens högtidsdag. Socialdemokrater, vänsterpartister, feminister och socialister demonstrerar runt om i Sverige.

Men de som får all medial uppmärksamhet är den lilla klick av nazister som bestämt sig för att förstöra första maj för hela den svenska arbetarrörelsen genom att med hat, våld och rasism tåga genom Jönköping.

Och förmodligen är det precis det som är planen. För nazister har socialdemokratin alltid varit huvudfienden. Redan i 30-talets Tyskland stal Adolf Hitler första maj från Socialdemokraterna, med syftet att med våld attackera fredliga demonstranter. 

Svenskarnas parti, Svenska motståndsrörelsen och andra högerextrema vet exakt hur de ska göra för att vinkla sin yttrandefrihet så att den tystar andra. Politiskt våld och högerextrema demonstrationer kommer alltid ha högre nyhetsvärde än fredliga förslag om hur vi ska bygga bort bostadsbristen, vilket var vad Stefan Löfven i dag presenterade.

Det enda ljuset i tunneln är att så många motdemonstranter har samlats i Jönköping för att med fredliga medel protestera mot nazistdemonstrationen. Tusentals liberaler, socialister och konservativa har gjort gemensam sak för att överrösta nazisterna.

150 hatiska män må ha rätten att demonstrera, men de ska inte få sprida sin propaganda oemotsagda.

Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela