Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ni lyckades inte hitta några äldre toppkandidater eller?"

- 08/05/2014, 08:37
Gustav Holmström

Gustav Holmström

Nyheter24:s Gustav Holmström om ett val som inte lyfter och om ett gäng kandidater som inte engagerar.

Det har pratats mycket om det kommandeEU-valet på senaste tiden. Eller ja, det har pratats mycket omvarför det inte pratats speciellt mycket om det kommande EU-valetden senaste tiden.

Lite olika förslag om varför detfaktiskt är så har också lanserats. Det kan vara medias fel attfolket inte bryr sig. Det kan vara folkets fel att folket inte bryrsig. Det kan också bero på att ingen faktiskt förstår sig på hurEU funkar.

Men det skulle också mycket väl kunnabero på vilka politiker som de olika partierna väljer att satsa på.

Något som inte minst bli tydligt närSVT visar upp dessa i nya formatet ”Toppkandidaterna”.

Visst, det verkar vara lite fart påVänsterpartiets Malin Björk som mer eller mindre kapade ettflygplan för att hindra en avvisning, Miljöpartiets Isabella Lövinhar faktiskt skrivit en känd bok om fiske och Kristdemokraternas LarsAdaktusson är ju känd från teve.

Men i övrigt då?

Marita Ulvskog? Marit Paulsen? GunnarHökmark?

Socialdemokraterna, Folkpartiet ochModeraterna lyckades inte hitta några äldre eller?

Man väljer uppenbarligen att satsa på namn som mångakänner igen men som ingen längre bryr sig nämnvärt om.Framförallt inte om du i grunden inte är dödsintresserad avpolitik och ännu mindre av EU.

Christian Engström är Piratpartistoch därmed okänd för typ alla svenskar utom de som faktiskt röstarpå Piratpartiet. Men eftersom att så få utom piratpartister ändå röstar i EU-valeträcker det kanske i alla fall.

Vem Centerpartiets Kent Johansson är,förutom att han redan är Europaparlamentariker, vet jag intespeciellt mycket om. Det tror jag inte att väljarna gör heller.

Förutom att de är rätt tråkiga har samtliga kandidater, utom möjligtvis Björk, en sak gemensam – de är relativt gamla. Till och med unga Piratpartiets kandidat är en bit över 50.

Det här med att satsa på typ ungaväljare verkar inte vara något som partierna är intresserade av.Faktum är att det nästan är svårt att tro att de satsar påväljare alls.

Det är svårt att få väljarna att bry sig när det känns som att partierna själva inte gör det.