Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

När alla helt plötsligt blev för fri invandring

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om alla som är mot diskriminering - men ändå diskriminerar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

I det nya politiska landskap som sakta men säkert har vuxit fram har idén om fri invandring blivit en extrem ståndpunkt. Jag vet inte hur många debatter jag har sett det senaste året där debattörer, långt ifrån endast sverigedemokrater, ”beskyllt” sina motståndare för att förespråka just fri invandring.

Men nu det inte så att alla de som beskylls för att förespråka öppna gränser i verkligheten propagerar för det. Det är till exempel knappast så att sossar och moderater som fram till för ett halvår sedan hade en av blocköverskridande överenskommelse om den svenska flyktingpolitiken har fri invandring inskrivna i sina program. Om så hade varit fallet hade inte Sverige varit det land som prickats flest gånger av FN:s kommitté mot tortyr på grund av att människor avisats och deporterats tillbaka till just tortyr.

Om sanningen ska fram så är det ytterst få aktörer som i dag förespråkar en fri invandring. I alla fall om man läser program och uttalanden.

Fast å andra sidan beror det hur man läser och tolkar programmen.

Efter en noggrann granskning (googlar tills du dör) så har nämligen jag upptäckt att i stort sett varenda politisk organisation motsätter sig diskriminering. På SD-sidor hittar jag till exempel skrivningar där de motsätter sig ”alla former av diskriminering”. Oj, vad politiskt korrekt. Och vad är inte mer diskriminerande än att neka vissa människor inträde i Sverige bara för att de råkar vara födda i ett annat land.

Jag menar att konsekvensen att motsätta sig all form av diskriminering faktiskt är att förespråka fri invandring. Att säga till en person att den inte är välkommen till Sverige bara för att den kommer från Burundi, Burkina Faso eller Bahamas är en direkt diskriminering. Om svenska organisationer som idag i sina program och handlingsplaner motsätter sig diskriminering inte har fri invandring som primärt mål bör de i så fall vara ärliga och ändra sina skrivningar till något i still med ”Vi motsätter oss diskriminering av alla människor som vi inte diskriminerat när de ville flytta till Sverige”.

Eller så inser vi allihop bara det faktum att fri invandring inte är en extrem ståndpunkt. Utan snarare en vision om alla människors lika värde.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.