Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bengt Kvist: "Fullständigt genomvidrigt"

Nyheter | 28/08/2011 12:32

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett franskt företag för underkläder, Jours Aprés Lunes, marknadsför sina produkter med barn som modeller. På deras hemsida ler en gresande 4-åring med solglasögon stora som kaffefat, klädd i linne och underbyxor, jämsides med en 10-åring i löshår á la franskt fnask och inte mycket mer.

Små flickors kroppar exploateras iförda kläder som helt uppenbart designats för vuxna kvinnor och i poser som för tanken till Silvio Berlusconis gubbiga bakgårdar. De är till ytterlighet välsminkade och ler med plutmunnar som Brigitte Bardot, under sin lansering, inspirerat till.

Företaget nischar med denna kollektion på segmentet 4 till 12 och helt övertydligt är det med sex man räknar att nå framgång.

Det är inte gulligt med barn i vuxenunderkläder och det är ett etiskt övertramp såväl av företaget, deras reklambyrå och, inte minst, de föräldrar som låter barnen delta i denna osmakliga kampanj.

Det är alldeles tillräckligt med alla vuxna anorektiska modeller som i sin avmagrade, avvägda nakenhet, associerar till barn. I de situationerna inser konsumenten att det är unga vuxna kvinnor som av ”konstnärliga” fotografer pressats att inta märkliga positioner.

Svenska Brottningsförbundet upplevde för ett antal år sedan problem med att pedofila gubbar videofilmade ungdomsbrottare under träning och i match. Mest frekvent var det inom tjejbrottningen. Det löste man resolut genom att porta pedofilerna och förbjuda icke auktoriserade fotografer. Detsamma gäller för konståkning som i huvudsak utövas bland flickor.

Jag blir oresonligt upprörd av dessa avskyvärda övergrepp och skulle, i en konkret situation, inte tveka en sekund att tillgripa trubbigt våld mot dessa pervon.

Det franska företagets hemsida är inte komplett ännu. Flera uppslag där hänvisar (på engelska, märkligt nog) till kommande lanseringar.

Jag önskar dem alla motgångar i världen i denna ambition och det är marknaden genom kloka och omdömesgilla mammor och pappor som kan skapa ett köpmotstånd som raderar företaget från kartan!

 

Kristna högern och påven i fas

Varje år dör 70.000 kvinnor som följd av illegala aborter skriver FN-organet WHO. Det är ungefär den totala befolkningen i Solna eller Skellefteå eller alla kvinnr och flickor i Linköping eller Västerås. Ytterligare 15.000 invalidiseras eller blir sterila. Långt fler traumatiseras. Varje år.

Detta avfärdar antiabortorganisationen MRO som ”väldigt tragiskt” och att det ändå bara är 3-4 promille. Dessutom är det mest i Sydamerika och Afrika. Betryggande långt bort alltså.

En annan gemensam faktor i dessa länder, förutom fattigdom, är att katolska kyrkan har ett starkt inflytande. Och deras överhuvud påven är lika rabiat motståndare till abort som den amerikanska kristna högern.

För närvarande pågår en annonskampanj mot aborter i bland annat Stockholm där lastbilar med foton i jätteformat visar aborterade foster, blodiga och delvis sönderskurna. Härigenom tror sig avsändaren MRO, enligt sin svenske ordförande Mats Selander, kunna skapa en opinion mot aborter. Förhållandet att ett antal kvinnor motsvarande en svenk medelstor stads befolkning dör varje år tar han lätt på och betecknar som ”tragiskt”. Så kan man ju kalla det. Bilderna kommer för övrigt från MRO:s amerikanska moderorganisation.

För att gå ytterligare ett steg i osmaklighet visar organistionen på sin hemsida, i färg, en genomförd abort. Det resonemang som ligger till grund för denna publicering är grunt och ytligt. MRO kan inte garantera att fotografering och filmning skett med godkännande av de inblandade och bryr sig heller inte om vilket. Man menar att en kvinna som valt att genomgå en abort inte har någon rätt till synpunkter.

Kärnfullt sammanfattar  Selander sin och organisationens synpunkt som att man ”skiter i vad folk tycker”.

Det var ju nyanserat och i konsekvens med andra uppfattningar som han också uttrycker och refererar till. Främst den sk sanningen. Hört talas om hyckleri, Selander?

Tills jag motbevisas påstår jag att MRO finansieras av ljusskygga amerikanska kristna högerintressenter.

 

Tack, Kungliga Operan

Från i höst börjar operaföreställningarna klockan 19 vilket passar oss norröna operavänner väl utifrån tågtiderna på Stockholms C.

Tack.