Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bengt Kvist: "Bantningsråd - för fyraåringar?"

1 av 1

Nyheter | 04/09/2011 12:02

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Bantningsråd för fyraåringgar. Det är bara i det stora landet i väster som liknande idiotier kan förekomma.

Paul Kramer, amerikansk författare, glider in i raden av personer som söker slå mynt av ungdomars osäkerhet och sökande efter sin egen identitet. Med en sk solskenshistoria (hans egen klassifikation) menar han sig hjälpa feta ungar, speciellt flickor, att nå den amerikanske drömmen om popularitet, dejter och - ack lycka över allt annat - en plats i fotbollslaget! Hon, bokens Maggie, 14, gör detta genom att banta. Och, får jag förmoda, även träna en del?

OK för ännu en bok av Fröken Sprakfåle-typ eller Kulla-Gulla för den delen men eländet är avsett för 4-åringar och uppåt. Alltså samma åldersgrupp som det franska företaget Jours Aprés Lunes riktar sig mot med sexiga underkläder för barn.

Uppsala universitet och Högskolan i Gävle har studerat 400 flickor under åtta år beträffande attityder till mat, vikt och motion. Det som är sorgligt i rapporteringen är att små tjejer i mycket unga år börjar se vikt som ett problem. Var femte sjuåring vill bli smalare och i gymnasieåldern bantar hälften.

Det är inte OK att låta vuxenvärderingar krypa ner i åldrar, tom ner i förskoleåldrarna. Låt gärna Stureplansbloggerskorna banta, det kan behövas som kompensation för alla bjuddrinkar som pilska pojkar slänger fram, men låt barn vara barn.

Carl B Hamilton gjorde en, för sig själv, häpnadsväckande upptäckt då han vid mogna år blev pappa. Nämligen att ungar inte fick vara barn utan skulle forceras in i Ung Vuxen-rollen redan i nedre tonåren. Och sedan stannade de där till runt 30, upptäckte att de de facto nått det önskade tillståndet och att det inte var kuligare än så här. Varpå de fann sig vara just Unga Vuxna men med ett förlorat decennium och febrilt började söka sin barndom, extremt infantila och egoistiska. Som barn ska vara, typ.

Det som skrämmer mig mest i denna trista utveckling är att flickorna, enligt studien, inte får det stöd som borde vara en självklarhet från sina familjer. Och värst; att inte papporna stöttar dem, speciellt i puberteten då flickorna är känsliga som aldrig varken förr eller senare. Vad är det för jävla farsor som då retar sina flickor och ger dem gliringar för deras vikt!

Personligen tror jag att det är det minskade utrymmet för gymnastik och idrott i skolan som bär en stor del av skulden för dessa bantningshysterier. Då, med ett antal gympatimmar i veckan, matchades näringsintag, i någon mån åtminstone, av fysisk aktivitet. Nu blir det två fingrar i halsen i stället.

Inte alls någon bra utveckling, sammanfattat!

Det där med matematik

Det är svårt det. Försvaret har, ånyo, lyckats bevisa att det inte är de allra vassaste knivarna som sökt sig till deras låda.

Att kunna räkna till 2700 var för svårt men, vad fan, ingen märker att vi drar helikoptervalsen igen så vi säger att vi har rekryterat tvåochsju. Vi kan ju alltid räkna de 300 vi har några gånger till.*

Afrikas pajas lämnar scenen

Mannen med de 99 mössorna, den ena mer skojig än den andra, lämnar scenen, dvs Tripoli, utklädd till kvinna. Med hans klena skäggväxt kan han lätt passera som vilken kärring som helst så här finns alla förutsättningar för en diskret sorti.

* Tips till Försvarsstaben: Räkna gruppen nio (9) ggr. Då får ni fram er målsiffra 2700.