Eric Rosén tycker att Hägglund tycks ha gett upp.
1 av 2
Eric Rosén tycker att Hägglund tycks ha gett upp. - Foto: Karin Bylund
Hej kom och hjälp mig.
2 av 2
Hej kom och hjälp mig. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Eric Rosén: "Försöker Göran Hägglund ens längre?"

KRÖNIKA. Eric Rosén undrar om Kristdemokraterna redan gett upp.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det knepiga läget för Kristdemokraterna är omskrivet förr av såväl mig som andra. Men det blir liksom bara värre och värre. Och värre.

Medan Moderaterna växer och växer och får igenom mer och mer av sin politik krymper Kristdemokraterna konsekvent. Det är skillnad mot Centerpartiet, som liksom gjort alliansens politik till sin egen och därmed framstår som att de har mer inflytande än de kanske faktiskt har.

Kristdemokraterna har i stället tydliga direktiv från sina väljare om vad som ska prioriteras. Och inte i något fall – förutom vad gäller den kommande lagen om avdragsrätt för gåvor till vissa välgörande ändamål – har de fått gehör i sina profilfrågor.

Utåt sett ser det lite lätt fogknakande ut men inuti Göran Hägglunds huvud måste det brinna och vara fullkomligt övertänt vid det här laget.

Vårdnadsbidraget, KD:s viktigaste valfråga i två raka val, nästan hånas av allianskollegorna och är en av få punkter där de övriga vågar vara självkritiska. Övriga regeringspartiet poängterar regelbundet hur KD ”menar väl” men avfärdar strax därpå förslagen som omöjliga eller dåliga.

Nu skulle Göran Hägglund ta i med hårdhandskarna i budgetförhandligen. Pensionärerna skulle prioriteras, för att det är klassisk KD-politik och för att Hägglund internt behöver plocka poäng och visa på existensberättigande. Han misslyckades på nytt och ingen av allianskamraterna är riktigt redo att försvara Göran Hägglund eller bjuda honom på ens retoriska poänger längre.

Det är nästan så att man börjar tro att de andra gett upp om kristdemokraterna som framtida medarbetare. I stället kör Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet på som om Hägglunds gäng inte alls fanns. Något som ser ut att kunna bli en profetia betydligt snabbare uppfylld än kristdemokraternas vallöften och jag kan undra lite varför Göran Hägglund inte tydligare markerar sin närvaro.

Försöker han ens längre?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.