Fredag 24 Sep
Stockholm

Bengt Kvist: "Maria Larssons dikeskörning"

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Mormors lilla kråka. Och nu har hon i skepnad av Maria Larsson kört rejält i diket genom att frankt förkunna att det inte ska bli något skadestånd till de vanvårdade barnen.

Å andra sidan fortsätter hon att slinka än hit, än dit så nu blir det kanske ersättning ändå? Eventuellt?

Maria Larsson initierade som statsråd ansvarigt för barn- och äldrefrågor en utredning som skulle klarställa hur ett stort antal barn och ungdomar som utsatts för övergrepp kunde kompenseras. De hade råkat ut för klantigt agerande och rena missgärningar från myndigheters sida och nu skulle detta redas ut och de drabbade kompenseras. Trodde alla.

Redan inledningsvis la hon visserligen in några märkliga begränsningar i uppdraget men det uppfattade alla utanför hennes departement som stolpiga formuleringar av gammeltestamentlig KD-typ.

Utredningen levererades under medial uppmärksamhet, ministern log hult mot utredare och företrädare för de vanvårdade och alla väntade på att dessa övergrepp i gången tid skulle belysas och på något sätt rättas till. I den omfattning som det vore möjligt.

Och nu inträffar ett av de märkligare fallen av total avsaknad av markkontakt sedan Ines Uusmann först avsåg att bärga Estonia och sedan tvärvände.

Maria Larsson vill inte att staten betalar någon kompensation för de övergrepp, det lidande och den vånda som ett antal barn varit utsatta för helt utan eget vållande. Meddelade hon häromdagen.

Men en ursäkt kunde det nog bli, kanske.

Utmärkt Larsson! Det kostar inte en krona och kan se medmänskligt ut i tidningen Dagen (jodå, den finns fortfarande) med bild och allt på en tårågd minister.

Om det inte vore för det djupt tragiska i processen kunde Larssons agerande användas som illustration till hur politiker med ett ursprungligt och äkta engagemang för människor byråkratiseras och mals ner  genom umgänge med anonyma experter och juridiska förståsigpåare.

De skäl hon anfört är i huvudsak två:

-Det går inte att skapa absolut rättvisa mellan de förfördelade.

-Övergreppen är inte dokumenterade.

Det första skälet är som hämtat ur den marxistiska rättvisekrater som jag trott att det mullrat färdigt i med Sovjet-kommunismens upphörande och det andra är häpnadsväckande. Häpnadsväckande i sin inskränkthet. Ska offren straffas för att förövarna inte dokumenterade övergreppen?

Och varför ska detta komplex begränsas enbart till dem som  varit utsatt för sk samhällsvård mellan 1920 och 1980? Tror Maria Larsson att det efter 1980 inträffade något som radikalt ändrade hanteringen av omhändertagna barn? 

Många dubier kan riktas mot hur en penginghantering skulle gå till för att kännas riktig och rättvis. Vad är fö rättvist i detta sammanhang? Ska bara de nu levande få del av detta, hur långt ska beviskraven drivas, ska staten regressa mot enskilda och lokala myndigheter som felat etc, etc.

Men det är inte detta som är väsentligt!

Det är att träda fram och stå för att missgrepp blivit begångna och att detta aldrig ska upprepas så långt det står i mänsklig makt att hindra det!

I svensk (utländsk också för den delen) rättshantering finns begreppet Ex Gratia som enkelt innebär att en överordnad och mäktig institution visar medmänsklighet. Som staten gentemot sina medborgare. Rent etymologiskt betyder det visserligen av nåd vilket låter en smula feodalt men strunt samma i den verbala formen. Innebörden är att visa barmhärtighet då regelverk och juridik inte lämnar utrymme för humanitet och sympati.

Se människan bakom dina tabeller Maria Larsson, Det skulle hedra både dig som person, ditt parti och alliansen generellt!

 

Nu kan det kanske ändå bli någon form av ersättning genom att Socialdemokraterna påpassligt nappat åt sig den boll som Kristdemokraterna tappat och där man nu förbereder för riksdagsinitiativ. Övrig opposition har varit snabba att öppna för accept även om SD snurrat ett varv extra i sökande efter någon invandrarfientlig aspekt i ämnet.

Och Maria Larsson hoppar snabbt (och förmodar jag även tacksamt) på tåget och ordar om att om det finns sakliga skäl så ska inte hon vara bromsande osv osv.

Men bästa minister, ska du inte med alla dina utredningsresurser och tankesmedjor bakom ryggen kunna kläcka lösningar även på de komplexa problemen? De som oppositionen tydligen snor ihop alternativ till över natten?

 

Inte har detta velande underlättat för Göran Hägglund att med kraft hävda att hans parti står för humanitet och en ständig önskan att vara ”god”.

Eller är det en begynnande kampanj om partiledarjobbet, inför öppen ridå, som vi ser?

Maria Larsson från den sekteristiska sidan sågar på grenen som den trivsamt konservative svärmorsdrömmen Göran Hägglund klamrar sig fast vid? Larsson ångrar kanske att hon vek ner förra gången det skulle väljas efterträdare till Alf Svensson?

Krypskytteupplägget känns på ett närmast intuitivt sätt som den förhärskande umgångesnivån hos Livets Ordare och andra bokstavstroende.

 

Gratulerar, alla norskar

Ni är fantastiska och ett folk som kan, irl och allt, frambringa sådana människor som Kristoffer Clausen och Terje Hellesö, ska hyllas.

Clauseen, som bodde på hotell och shoppade på värmländska stormarknader medan omvärlden trodde att han sov under en gran kokandes mossa och egenhändigt ihjälslagna renar. Och Hellesö som grejade fram fantastiska naturbilder och porträtt av de allra vildaste och skyggaste djur som Norge kunde frambringa Alldeles själv, bara med hjälp av Photoshops stora program.

En nation med sådana personligheter ska det inte skämtas om av ogina grannar!

Så sluta med alla Norgehistorier nu!

Kommentera
Kopiera länk
Dela