Lördag 27 Nov
Stockholm

Eric Rosén: "Skärp dig - Idiot!"

Eric Rosén.
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund

KRÖNIKA. Eric Rosén känner sig dum som inte bättre tar hand om sina lösenord och byter dem i tid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

När det på tisdagen kom fram att journalister på Expressen och Aftonbladet fanns med på den långa lista med läckta inloggningsuppgifter från Bloggtoppen.se som spreds på nätet tänkte jag faktiskt inte på något annat än vår rapportering. Vi betonade i artikeln att det här är "mycket omfattande" och att många tunga journalister, kändisar, riksdagspolitiker och andra fanns med på listan.

Detta var allvarligt.

Någon timme senare trillade polletten ner hos den onlinesnabbe, tekniskt hyfsat insatta, smarte nyhetschef som vi från och med nu ska kalla Idioten Eric Rosén: Jag hade inloggningsuppgifter till tre konton med på listan. Och det värsta av allt – ett av lösenorden har jag använt på massa olika ställen. Som tur är ledde inte lösenorden till något brännande, brinnande eller högaktuellt – men jag var ändå tvungen att ändra lösenord på konton jag i någon mån använder i dag.

Med på listan finns otroligt mycket offentliga namn och journalister med viktiga källor att skydda och det är inte konstigt. Alla som lever på eller vill leva på att producera och distribuera budskap - egna eller andras, nyheter, politiska, kommersiella eller vad som helst - har i dag minst en blogg och väldigt många av oss har flera. Att vi registrerar konton på listsajter och statistiktjänster är lika självklart som att vi vill bli lästa. Att vi ofta använder samma lösenord på flera olika ställen är lika idiotiskt som det väntat.

För mig blir konsekvenserna denna gång nog inga alls. Men det är inte för att jag är så försiktig utan handlar snarare om ren tur vad gäller vilka konton som lösenorden gav tillgång till.

Och har några av de som haft tillgång till listan aktivt jobbat för att komma åt så mycket känslig information från rätt personer som möjligt är risken överhängande att de lyckats. Så den dumhet jag slipper allvarliga konsekvenser av kan fortfarande leda till rätt fruktansvärda saker. Och vi journalister, liksom makthavare och andra berörda, får försöka att en gång för alla lära oss den banalaste av läxor:

Ha inte samma lösenord överallt. Ha inte för enkla lösenord. Byt ofta. Hör du det, Idioten Eric Rosén?

Kommentera
Kopiera länk
Dela