Onsdag 4 Aug
Stockholm

Eric Rosén: "Därför badar Katrin i nya ansökningar"

Eric Rosén.
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund

KRÖNIKA. Eric Rosén om barnflickor, RUT-avdrag och vilket system vi valt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Katrin Zytomierska berättar för oss att hon och Bingo Rimér "badar i ansökningar" från folk som vill bli deras barnflicka. Detta trots att hon i ett långt blogginlägg hängde ut sin tidigare barnflicka , och "skojade" om att hon vill se henne död, eftersom barnflickan "rymt".

Det handlar om en ung kvinna från Polen som, enligt Katrin, kom till Sverige från mycket tuffa förhållanden och som därefter kämpat sig till ett jobb med till synes drägliga arbetsvillkor hos familjen Zytomierska-Rimér.

Katrin skriver i inlägget om hur barnflickan tidigare tjänat 1 500 kronor i månaden när hon jobbat på Kinarestaurang och om hur barnflickans mamma tjänar 2 000 kronor i månaden. Hon skriver att hon gick och köpte kläder på H&M för att hon led med sin barnflickas syster, trots att "alla" sa åt Katrin att hon "skämde bort henne".

Och nu vill hon säkerställa att den här kvinnan aldrig mer får ett jobb, eller åtminstone tvingas tillbaka till Kinarestaurangen. Därav det hatiska blogginlägget.

Förutom hela den upprördhet som med rätta uttryckts över Katrins uthängning och vidriga inställning till sin barnflickas rättigheter - och människovärde bortom det som anställd - avslöjar inlägget något mer, något som vi tidigare nuddat vid men sällan fått så svart på vitt som i det här blogginlägget:

I diskussionen om RUT-avdrag kontra andra subventioner eller satsningar för att skapa jobb har många lyft fram hur ett sådant individknutet arbete i människors hem ändå innebär ett antal skillnader jämfört med att utföra tjänster på en arbetsplats. Man har frågat sig om det verkligen är något vi vill skattesubventionera.

Katrin Zytomierska, som kampanjat för RUT-avdraget tillsammans med Moderaterna, är ett mycket tydligt exempel på detta. Synen på barnflickan som någon man tar in i sin familj – men som ett slags ägare av – genomsyrar allt. Man "skämmer bort" den lilla stackaren eller avstår från det, beroende på om man har lust, råd och känner sig generös eller inte. Man ser sig själv som en snäll, eller sträng, innehavare av människa, och man väljer själv.

Lönen är så pass låg, förhållandet så personligt, att man har den makten. Det är inte en vanlig relation mellan arbetsgivare och anställd. Att de, som betett sig vidrigt så offentligt man kan göra, trots det badar i ansökningar visar än tydligare på problemet med ensamma arbetstagare utlämnade åt någons godtycke i personens hem. Vi har helt enkelt byggt ett system där du som har fått stora  jobbskatteavdrag billigt köper subventionerad arbetskraft du har möjligt att behandla nästan hur illa som helst, kassera och bespotta när den inte lever upp till den standard som kan variera från dag till dag beroende på humör. Det är inte olagligt och kanske inte ens fel. Det Katrin Zytomierska gör är bara att uttrycka explicit vad vi alla måste förhålla oss till:

Såhär fördelar vi sysslorna och makten nuförtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela