Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex Bengtsson: "Antirasistisk folkbildning - här för att stanna"

- 14/12/2011, 15:00 -
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Privat

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om hur ett antal antirasistiska projekt genomförs och påverkar Sverige.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under hösten har jag haft den fantastiska förmånen att vara kursledare på den antirasistiska projektledarutbildningen Expo Akademin på Vindelns folkhögskola utanför Umeå.

Ett gäng personer med vitt skild bakgrund, från olika delar av landet och med ett brinnande intresse för antirasism och antifascism har under en termin studerat alltifrån den organiserade intoleransens framväxt till flyktingpolitik och antirasistisk retorik av olika slag. En annan del av utbildningen har varit just projektledning. Kursdeltagarna har fått planera antirasistiska projekt för att sedan under åtta veckor vara ute och bedriva projekt.

En av deltagarna tog sig ut i Europa för att dokumentera hur antirasister arbetar i andra länder. Två deltagare har arbetat i de fackförbund som de är aktiva i. De har tagit fram internutbildningar och börjat bygga nätverk för andra fackligt aktiva med ett intresse för just antirasism. En annan kursdeltagare är scout och har arbetat med att få igång ett fortbildningsprojekt kring just antirasism, respekt och tolerans just inom scouterna. En av deltagarna har dragit igång projektet Kultur mot rasism som syftar till att samla antirasistiska kulturarbetare, så väl ungdomar som professionella, och deras verk. Ett första steg i projektet har varit att ta fram en antologi med serier, noveller, teckningar och annat med ett antirasistiskt budskap.

Att vara antirasist innebär att man är överens om att man många gånger inte är överens. Och det har jag sett som en enorm styrka under kursen. Liberaler och socialister har suttit och bråkat med varandra ena stunden för att andra stunden vara rörande överens om rasismen som ett samhällsproblem som gör att andra viktiga politiska och samhällsfrågor inte kan diskuteras då de rasistiska och intoleranta idéerna ligger som ett sunkigt lapptäcke över Sverige.

Eftersom människor kategoriseras efter etnisk eller kulturell bakgrund kan inte stora utmaningar för samhället utmanas. Det är väl vida känt nu för tiden att de rasistiska och intoleranta förklaringsmodellerna gör att exempelvis den förda massavisningspolitiken där människor deporteras tillbaka till tortyr eller bostadssegregation runt om i landet inte kommer upp i den politiska debatten då de intoleranta föreställningarna helt enkelt är i vägen eller åtminstone mer högljudda än andra perspektiv på världen och verkligheten.

Eleverna på Expo Akademin har visat att det går att vända på utvecklingen. När de under den här veckan har redovisat sina projekt har de bevisat att man med små medel faktiskt går att förändra. De har också, nästan allihop, visat på vikten av både olika antirastiska perspektiv utifrån ideologier och värdegrunder men också att det behövs en framåtskridande antirasism som faktiskt också driver frågor och inte endast motarbetar rasismen. Till våren kör vi igen med en ny termin och nya elever. Sista ansökningsdag är den 15 december. Känner du för att studera praktisk antirasism i vår så tycker jag definitivt att surfa in på Vindelns folkhögskolas hemsida och läsa om kursen.