Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

"Gemenskap kan ta Malmö ur traumat"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om morden i Malmö.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

På fredag samlas malmöborna för att visa sin vrede och sorg över att en 15-årig pojke skjutits till döds under nyårsnatten. Redan nu har över 3 000 meddelat på Facebook att de tänker delta. Tillsammans ska de sörja de som fallit offer för våldet i staden samtidigt som de protesterar mot brottsligheten. Att malmöborna nu går tillsammans för en tryggare stad ingjuter givetvis hopp för en stad som drabbats av både organiserad brottslighet och en rasistisk serieskytt och mördare.

Det krävs givetvis politiska lösningar för hur Malmö ska återhämta sig och bli av med det grova våld som har kostat flertalet människoliv. Men att människor går tillsammans och visar solidaritet för brottsoffrens anhöriga och samtidigt kräver ett tryggare Malmö är ett bra steg på vägen. Initiativet ger ordet ”gemenskap” dess rätta innebörd.

En förutsättning för ett tryggare Malmö innebär nämligen att människor håller ihop i staden. Splittrande krafter som skiljer på malmöbor och malmöbor utifrån vilken religion de råkar tillhöra, vilket land de råkar vara födda i eller har föräldrar som är födda i eller för den delen vad de identifierar sig mest som försöker ständigt att utnyttja de trauman som uppstått i staden.

I Stockholm satt exempelvis Jimmie Åkessons pressekreterare och skrev ”Som man bäddar får man ligga” efter dödsskjutningarna. Ett osmakligt och rent ut sagt vidrigt sätt av denne skattefinansierade tjänsteman att koppla samman traumat i Malmö med den delen av stadens befolkning som inte får plats i Sverigedemokraternas splittrande och utestängande drömsamhälle där bara de som är som pressekreteraren själv får plats. Sådan är nämligen Sverigedemokraternas ”gemenskap”.

Men de som splittrar är inte enbart de fundamentalistiska politikerna i Sverigedemokraterna. Det är till exempel också religiösa fanatiker som vägrar att se världen annat än så som den ser ut innanför deras egna fyra väggar. Alla aktörer vars utopi är att världen hade varit ett paradis om ”de andra” antingen försvann eller blev likadana som fundamentalisterna själva utgör ett reellt hot mot tryggheten och kan aldrig ena vare sig en stad som Malmö eller ett land som Sverige. Dessa krafter ger snarare ordet ”splittring” dess rätta innebörd

Gemenskap handlar om den härliga känslan om att det går att leva tillsammans. Och i den svåra tid som Malmö nu går igenom är just den känslan så oerhört viktig.

/