Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "Ibland är det bra att farsan sticker"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson varnar för att stirra sig blind på enbart sociala faktorer.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

I kölvattnet efter terrordåden i Norge blossade debatten upp om de bakomliggande faktorerna till Anders Behring Breiviks fruktansvärda handlingar. Detta diskuteras fortfarande i alla fall i Norge där det nu pågår en debatt om Breiviks psykiska tillstånd och hälsa. Ett annat perspektiv som förts fram är det faktum att den norske terroristen saknade en närvarande pappa under sin uppväxt.

Det är nämligen en favoritförklaring från vissa aktörer i samhällsdebatten. Hade bara en ”farsa” funnits på plats under uppväxten så hade den aktuella gärningsmannen inte hamnat i extrema och våldsförhärligande kretsar. Många gånger förklaras exempelvis motiven för unga grabbar som hamnar i den nazistiska miljön med just detta. Hade detta bara funnits en fadersgestalt på plats under uppväxten så hade inte dessa pojkar sökt sig till grupperingar som Svenska Motståndsrörelsen eller Svenskarnas parti. Men så enkelt är det givetvis inte.

Självklart präglas de som hamnar i denna typ av miljöer många gånger av någon form av psykosocial ohälsa. Men att förklara det hela med pappor som är inte finns med under uppväxten är både missvisande och en direkt farlig förklaring om man på allvar vill förebygga den typ av fanatism och extremism som finns i alltifrån antimuslimska grupper till radikala islamistgrupper.

Oavsett hur radikala och extrema dessa grupper är så är de politiska. Och ett barns politiska uppfattning och världsbild formas väldigt ofta hemma i tv-soffan eller runt köksbordet. Varför är så många av dagens unga socialdemokrater barn till just socialdemokrater? Varför är så många av dagens unga moderater barn till just moderater? Frågorna har givetvis samma svar som varför många av dagens unga aktivister inom grupperingar som bygger sin världsbild på en svartvit syn där det finns en ond och god sida och inga som helst nyanser däremellan.

Om en farsa eller morsa sitter hemma framför Aktuellt varenda kväll och förklarar samhällsproblemen med att det är judarnas, muslimernas eller bögarnas fel så kommer det med största sannolikhet påverka barnet som sitt bredvid. Även pappan som är närvarande under uppväxten och kör sitt barn till innebandyturneringen kan ha en väldigt skev människosyn. Det har den som följt nyhetsrapporteringen den senaste veckan i alla fall kunnat se.

Därför är viktigt att i alla lägen när man diskuterar extremism och fanatism också diskutera de idéer som aktivisterna inom dessa rörelser bär på. Att endast landa sociala förklaringar kan få förödande konsekvenser och är dessutom ett förminskande av personerna som finns i dessa partier, kamporganisationer och nätverk. Ett förminskande som jag aldrig någonsin kommer att ställa upp på.

/