Onsdag 21 Apr
Stockholm

Socialdemokraternas stora kris: "Nu är det nog kört för Juholt"

Eric Rosén.
Eric Rosén. Foto: Karin Bylund

SNABBANALYS: Eric Rosén om läget för Håkan Juholt i Sveriges trasigaste parti.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Eric Rosén

Eric Rosén är 32 år, journalist och nyhetschef på Nyheter24.

Förutom analyser och artiklar skriver Eric Rosén varje måndag en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Eric på twitter gör du det här.

Frågan om Håkan Juholts vara eller inte vara fortsätter ställas. Tveksamheten vissa av ledamöterna i Verkställande utskottet gång på gång uttrycker kan, och bör, tolkas som implicita avgångskrav.

Ingen gör det tydligare än Sven-Erik Österberg, som gång på gång får samma fråga om förtroendet för Juholt. Svaret varierar men det låter aldrig någonsin som att han vill ha Juholt kvar (det vill han inte heller, verkligen inte).

Nu har också Socialdemokraternas distrikt i Västmanland krävt partiledarens avgång via riksdagsledamoten Pia Nilsson. Efter avgångskravet får jag höra följande från en S-källa:

- Okej, nu är det nog kört för Håkan Juholt! Distrikt som öppet kräver hans avgång. Fler lär komma till på den listan under dagen.

Mycket riktigt ansluter sig Örebro och Sörmland snart till distrikten som kräver hans avgång.

De källor inom Socialdemokraterna som jag har talat med har tidigare sagt att dagens VU-möte måste följas av ett tydligt, otvetydigt och glasklart besked om förtroendet för Juholt. Blir det ett VU-stöd med viss tvekan från flera ledamöter lär avgångskraven dugga tätt därefter och följas av ett närmast kaosartat möte nästa gång partistyrelsen sammanträder, menar man.

En annan anonym S-källa som jag talat med medger att många på ett problematiskt sätt svärtats ner av fulspelet kring Juholt (kanske till exempel Sven-Erik Österberg och Ylva Johansson?).

På fredagen pekar källan i stället ut de som ”lämnats obefläckade” av den senaste tidens turbulens och lyfter framför allt fram Tomas Eneroth, Mikael Damberg och Thomas Östros som de som placerat sig helt under radarn den senaste tiden, i väntan på att Juholt ska försvinna.

Mediauppgifter har också gjort gällande att VU-ledamöterna sitter och SMS:ar journalister under mötet, vilket väckt både förakt och raseri inte minst i sociala medier som twitter. De S-källor jag pratat med påminner dock om att det är fler än VU-ledamöterna adjungerade till mötet och att informationen kan sippra ut långsamt och utan egentlig avsändare snarare än genom närmast buggningsliknande förfaranden. En annan S-källa påpekar dock hur ovanligt det är att man alls låter det som sägs på mötet komma ut och att det berättar något om hur djup krisen är.

”Det är, skulle jag säga, extremt ovanligt att info läcker ut från VU. Det händer att det gör det ifrån partistyrelsen ibland men det är så otroligt mycket mer folk och större krets av människor på partistyrelsemöten än på VU”, säger Nyheter24:s källa.

Flera personer som Nyheter24 talat med menar också att utnämningen av Urban Ahlin som ny gruppsekreterare väckt ont blod även hos flera som tidigare var beredda att ge sitt stöd till partiledaren varför det kontroversiella valet skulle kunna bli en avgörande faktor.

Vad som faktiskt händer i denna spekulationsbubbla? Vem som har rätt av alla anonyma källor? Hur mycket av den information som sprids som verkligen är sann. Det är svårt att göra en tvärsäker bedömning och det ska man vara tydlig med.

Vad gäller framtiden för Håkan Juholt: Det är oklart om Juholts kritiker lyckas få bort honom. Men jag tror inte att han, om han ändå sitter kvar, kommer lyckas vinna över dem. Det innebär att han blir fortsatt kraftlös, ifrågasatt och internt motarbetad nästan vad som än händer. Och då är väl frågan vad han ska med ordförandeklubban till?

Kommentera
Kopiera länk
Dela