Måndag 10 Maj
Stockholm

"Varför tappar Teflon-Bildt plötsligt humöret?"

"Jag är en bättre utrikesminister genom de erfarenheter jag har av globalt företagande."
1 av 3
"Jag är en bättre utrikesminister genom de erfarenheter jag har av globalt företagande.". Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
"Varför vill man smutskasta företag?"
2 av 3
"Varför vill man smutskasta företag?". Foto: SCANPIX
"Det spelar en jävla roll."
3 av 3
"Det spelar en jävla roll.". Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

ANALYS. Eric Rosén funderar över varför utrikesministern plötsligt svajar så mycket och har så svårt att hålla sig så kall som han brukar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Lundin Oil / Lundin Petroleum

Frilansjournalisten Kerstin Lundell påstår i sin bok Affärer i blod och olja: Lundin Petroleum i Afrika att företaget varit delaktigt i åtskilliga brott mot mänskliga rättigheter såsom dödsskjutningar, brännande av byar med mera.

Den 8 juni 2010 publicerade European Coalition on Oil in Sudan rapporten Unpaid Debt, vilken uppmanade Sverige, Österrike och Malaysia att undersöka om företagen Lundin, OMV och Petronas brutit mot internationell lag under perioden 1997-2003.

Carl Bildt (M) har hela tiden obekymrat viftat bort anklagelser om att hans tid i folkrättsbrottsutredda oljebolaget Lundin Oil (numera Lundin Petroleum) på något sätt skulle kunna vara belastande för honom som utrikesminister.

Lundins aktivitet i till exempel det blodiga inbördeskrigets Sudan, besluten kring att göra tveksamma affärer i våldets Etiopien, eller jakten på licenser för att borra efter olja i Arktis påverkar inte Bildt som ändå, enligt egen utsaga, enkelt förhåller sig professionell till sitt uppdrag.

Därför kan han nu, som minister, vara ordförande i Arktiska rådet som beslutar om vem som får borra efter olja i Arktis (det blev Lundin Petroleum).

Därför kan han nu vara ytterst ansvarig för att få hem de fängslade journalister som åkte till Etiopien för att granska Lundin och Bildts förehavanden i landet (tyst diplomati ledde till straffet elva års fängelse för bland annat terrorbrott). 

Att Bildt står helt opåverkad har varit hans inställning och han har förhållit sig iskall till alla anklagelser, även om han stakat sig och stressats vid enstaka tillfällen.

Men nu blir han rejält förbannad sedan hans gamle oljebolagskompis Lukas Lundin sagt att "Lundin Petroleum undertecknade avtalet om koncessionen i Etiopien i november 2006, men vi hade givetvis diskuterat detta i styrelsen tidigare än så."

Så är det INTE, slår Bildt fast. Och när Veckans Affärer frågar vidare blir ministern arg.

VA: Rapportens presentation spelar egentligen ingen roll, kärnfrågan är väl om du kände till att övergrepp begick i Ogaden?

- Det spelar en jävla roll! Om du säger att en rapport presenterades och den inte gjorde det. Då spelar det roll, säger Bildt.

Det är sedan en ovanligt tjurig och spekulativ Carl Bildt som tar till märkliga argument för att förklara de många frågor som ställts om hans engagemang i Lundin Oil och eventuella problem kring hanteringen av de fängslade journalisterna Schibbye och Persson.

”Bland vissa finns det nästan ett hat mot företagande", säger han, men det är ju uppenbart fel. Folk hatar inte företagande eller alla politiker med bakgrund i företag. Det rör sig här trots allt om ett företag som på många sätt kan ha rejält med blod på händerna och som utreds för folkrättsbrott.

Att inte ens förstå att frågorna kommer att ställas flitigt då, när man tittar på hur politiker granskas generellt, är under en rutinerad minister som Bildts nivå.

Men Bildt frågar sig i stället varför man vill ”smutskasta företag” vilket är en intressant inställning till att ett företag man själv varit djupt involverad i utreds för folkrättsbrott om man förhåller sig med den distans till företaget som han vill göra gällande.

”Jag är en bättre utrikesminister genom de erfarenheter jag har av globalt företagande inom olika områden” avslutar Bildt. Och det finns väl ingen anledning att tvivla på det. Erfarenhet är toppen. Det folk ifrågasätter är om han varit inblandad i företag som begått fruktansvärda fel med ödesdigra konsekvenser och hur det påverkar honom i dag. Om Bildt låtsas som att det är aktivitet i näringslivet över huvud taget som leder till frågor gör han sig betydligt dummare än vad han är.

Kommentera
Kopiera länk
Dela