Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "Människors leverne gör nationalismen omöjlig"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om brott mot normer och homogenitet.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Nationalism är en utopi som strävar efter homogenitet. Men om man tittar på dagens Sverige så bryter människorna som bor här normer och förutfattade meningar på löpande band. Låt mig ta tre exempel som bevisar att nationalismen och andra idéer om samhällsbyggen som präglas av en människosyn där vi är statistiska faktiskt är helt verklighetsfrånvända.

1. En kvinna i övre medelåldern från Avesta som arbetat som städerska på bruket. Efter att hon blivit uppsagd och gått arbetslös i ett halvår som loggade hon ur Farmville på Facebook och sökte in på universitetet i stället där hennes kurskamrater var ungdomar från övre medelklassen som förverkligat sig själva genom att plocka potatis på Kuba efter gymnasiet där de drömt om revolutionen eller knarkat i Thailand.

Åtminstone två saker har kvinnan gemensamt med sina kurskamrater: De är studenter som pluggar kemi. Och nu bor dessutom samtliga i Uppsala.

2. Ytterligare en kvinna, som till vardags arbetar som lastbilschaffis efter tre års studier på fordonsprogrammet och som är uppväxt i Mellerud men som föddes i den bosniska Mostar vars föräldrar var arkitekter och jurister innan de kom till Sverige i mitten av 1990-talet men alla hennes kollegor är medelåldersmän vars farsor också var lastbilschaffisar i Dalsland.

Men åtminstone två saker har kvinnan gemensamt med sina arbetskamrater. De är lastbilschaffisar på samma företag och de bor alla i städernas stad: Mellerud.

3. En man från Hässleholm som pluggar allmän linje på folkhögskola som drömmer om att flytta ut på landet tillsammans med sin pojkvän som han träffade på ett läger med orienteringsklubben för fem år sedan där alla de andra orienteringsfantasterna blev förvånade över att en av klubbens bästa löpare var öppet homosexuell.

Skiljer sig mannen från normen? Ja, självklart. Men ändå finns det flera betydande saker som förenar honom med klubbkamraterna i orienteringsklubben. De är alla barnsligt förtjusta i att springa runt i skogen med karta och kompass, de hässleholmare och de prioriterar hellre en helg i en sunkig klubbstuga än på Wallmans salonger i Helsingborg.

Dessa tre personer stör definitivt en homogenitet. På många sätt. Vid en första åtanke stör de normen i deras egen vardag. Men för samhället i stort stör de all slags strävan efter homogenitet. En universitetsstudent behöver nödvändigtvis inte vara en person i tjugoårsåldern med medelklassbakgrund. En lastbilschaufför behöver inte vara en man på landsbygden. En homosexuell man behöver inte vara schlagerfantast vars höjdpunkt på året är Prideparaden. Höjdpunkten kan lika gärna vara orienteringstävlingen O-ringen.

På så vis är strävan efter homogenitet dömd att misslyckas. För varje dag bryter människor normer, motbevisar fördomar och finner en gemenskap i helt andra sammanhang än exempelvis nation, kultur eller sexualitet. Såväl nationalismen och multikultiralismen blir därför utopier som är omöjliga att genomföra.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.