- Foto: EXPO

Alex Bengtsson: "Antirasismen och det sociala ansvaret"

KRÖNIKA. Soppkök för "vita hemlösa" när högern uttnyttjar välfärdens misslyckande.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Det är egentligen inget nytt. När välfärdsstaterna har krackelerat har högerextremister i perioder försökt att cyniskt utnyttja läget.

I Tyskland har till exempel nazister anordnat soppkök för ”vita” hemlösa. I Sverige har Svenskarnas parti och andra högerextremister samlat in kläder till hemlösa ”svenskar”. I Sverige har högerextremister även anordnat nattvandringar och lagat trasiga fotbollsmål som det offentliga inte tagit hand om. Allt för att plocka politiska poänger och framställa sin våldsideologi som lite mer mänsklig. Än så länge har man inte lyckats få något större genomslag. Många gånger har det varit pajasartat som när en grupp nationaldemokrater för några år sedan skulle bjuda pensionärer på tårta men inte var välkomna på det berörda ålderdomshemmet.

Men de högerextremas strategier ställer ändå krav på demokratiska krafterna. I en tid då välfärdssamhället faller samman och den lokala servicen är under all kritik fylls ett tomrum. Det borde vara en självklarhet att progressiva krafter går ut och tar det sociala ansvaret samtidigt som man för en diskussion om hur den lokala servicen ska rustas upp. Om så inte sker riskerar vi att antidemokratiska krafter, religiösa fanatiker eller kriminella gäng fyller tomrummet och utnyttjar situationen med sina dunkla syften.

Därför var helgens soppköksaktion på Medborgarplatsen också en antirasistisk handling. Initiativet som kommer från privatpersoner och som går ut på att bjuda hemlösa på soppa, samla in kläder och föra samtal lyfter också frågan om den ökande hemlösheten. Soppköksaktionerna som började i vintras har nu börjat få spridning i landet. Det finns kritiker som menar att aktionerna är kontraproduktiva då de kan sända ut signaler om att civilsamhället löser samhällsproblem som hemlöshet av sig självt. Jag menar att det är skitsnack.

Om inte demokratiska krafter går ut i civilsamhället och agerar när välfärden raseras kommer någon annan fylla tomrummet. Det går givetvis att kombinera krav på politiska reformer med socialt arbete. Aktioner som Soppkök Stockholm lägger dessutom ut hinder för högerextremister i sin iver att exploatera människors utsatthet. Det är inte det viktigaste men det är en hejdundrande bonus.

/