Tisdag 28 Sep
Stockholm

Alex Bengtsson: "Inför världsmästerskapen i martyrskap"

KRÖNIKA. Anders Behring Breivik är en spegelbild av radikal islamism.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Om mindre än en vecka börjar rättegången mot den antimuslimske terroristen Anders Behring Breivik. Mannen som skakade en hel värld när han i den fanatiska tron på en slags politisk korrekt muslimsk konspiration hänsynslöst släckte livet på nästan sjuttio personer.

Den som har tagit del av terroristens så kallade manifest och läst hans kommentarer på nätet kan lätt räkna ut vad hans ”försvarstal” kommer innehålla. Breivik uppfattar sig själv befinna sig i ett krig mot islam. Han menar dessutom att hela den västerländska civilisationen befinner sig i ett sådant och att makthavare, från höger till vänster, lagt sig platt för den muslimska ockupationsmakten. Med andra ord:

Anders Behring Breivik är en spegelbild av den radikala islamismen.

De som förenar dessa fanatiker är vanföreställningen om ett tusenårigt krig mellan två civilisationer. Problemet är bara att mellan dessa fanatiker finns alla vi miljontals människor som lever och verkar i civilsamhällena. Vi som väljer våra ledare i demokratiska val eller drömmer om just möjligheten att faktiskt få välja landets makthavare i ett demokratiskt val.

Anders Behring Breivik kommer med största sannolikhet att dömas till ett långt och kännbart straff. Han kommer dömas ensam för han är ensamt skyldig till brotten. Ingen annan står åtalad och ingen annan kommer dömas. Samtidigt är en diskussion om terroristens motiv och idévärld nödvändig. Detta för att, hur svårt det än må vara, faktiskt få en uppfattning om hur terroristen de facto tänkte och resonerade. Men kanske viktigast av allt; för att långsiktigt förebygga liknande våldsdåd. Denna typ av ideologiskt motiverade brott går nämligen att förebygga om makthavare och civilsamhälle studerar de miljöer som bär på en fanatisk föreställning om hur världen ser ut.

Av erfarenhet vet vi att en sådan diskussion kommer resultera i ett antal världsrekordsförsök i martyrskap. De som själva upptäcker att de också bär på konspirationsteorier om ”Eurabia”, ”PK-samhället”, ”kulturmarxismen” och allt vad det heter kommer känna sig kränkta.

Precis som radikala islamister ibland blir ledsna i ögat när just den radikala islamismen ska diskuteras och skärskådas i det offentliga rummet. Men martyrkort är tunt och enkelt och skrynkla ihop. Ingen annan än Anders Behring Breivik bär skulden för terrordåden i Norge. Men att placera in en massmördare och terrorist som formulerat ett manifest som motiv för sina vidriga handlingar i en ideologisk miljö är inte att skuldbelägga. Det är nödvändighet för ett demokratiskt samhälle om vi på allvar vill förebygga terrorism och fanatism.

Kommentera
Kopiera länk
Dela