Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex Bengtsson: "Breivik inspirerades av folkmordet i Srebrenica"

- 18/04/2012, 15:55 -

EXPO

KRÖNIKA. Folkmordet på 1990-talet har inspirerat inte bara Breivik utan även andra nationalister.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under dagens rättegångsförhandlingar i Oslo förklarade Anders Behring Breivik att han för tio år sedan träffade och förde samtal med en serbisk nationalist som enligt den terroråtalade Breivik skulle ha mördat muslimer. I förhöret ska också Breivik också förklarat att det var just kriget i Jugoslavien som var ”droppen som fick bägaren att rinna över”. Det är inte på något sätt förvånande. I Breiviks så kallade manifest nämner han också just Balkankriget som en slags väckelse för hans politiska engagemang. Den politiska övertygelse som han själv motiverar sin terror med.

Breivik ser alltså folkmordet på muslimer i Srebrenica som en slags upptakt till sitt handlade. Just folkmordet i Srebrenica 1995 glöms ofta bort när den antimuslimska miljö som Breivik inspireras av och finner en samhörighet med diskuteras och skärskådas. Slentrianmässigt ses istället Al qaidas terrorattentat mot World trade center den 11 september 2001 som startpunkten för en växande antimuslimsk rörelse. Men konspirationsteorierna om ett ”Eurabia” och en slags hemlig muslimsk konspiration som media och makthavare från både höger och vänster allierat sig med fanns innan dess. Terrordåden i New York blev snarare de konspirationsteoretikernas främsta bevisföring i sin iver att kollektiva skuldbelägga och demonisera hela världens muslimer.

Men den som synar den antimuslimska miljön och dess propagandister upptäcker snart att just kriget i det forna Jugoslavien är en oerhörd viktig beståndsdel. Anledningen är mycket enkel. Man finner helt enkelt, likt Breivik, samhörighet med de som låg bakom folkmordet i Srebrenica för snart 17 år sedan.

Mark Steyn är en kanadensisk krönikör som inom den antimuslimska miljön framförallt används som en expert på muslimers påstådda ”demografiska krigsföring”. I boken ”American alone” rättfärdigar Steyn folkmordet i Srebrenica med följande resonemang:

”Varför föll Bosnien ned i den värsta slakten sedan andra världskriget? Under trettio år före sammanbrottet hade serbernas andel av den bosniska befolkningen minskat från 43 till 31 procent, medan muslimerna ökat från 26 till 44 procent. I en demokratisk tidsålder kan man inte övervinna demografi – utom genom inbördeskrig. Serberna förstod det, liksom andra européer kommer att förstå det i en nära framtid: om man inte kan föröka sig snabbare än dem återstår att skjuta av dem.”

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Josef Fransson tidigare gillande publicerat översatta delar av ”American alone”. Efter dagens rättegångsförhandlingar hoppas jag att fler experter och debattörer också tar med just det faktum att vi i Europa så sent som på 1990-talet hade ett folkmord och att den terrormisstänkte Anders Behring Breivik fann inspiration i detta hänsynslösa mördande där över 8000 personer på bara några dagar miste livet. Bara för att de råkade vara just muslimer.