Alex Bengtsson: "Malmö får oförtjänt mycket skit"

- 16/05/2012, 17:26 -

EXPO

KRÖNIKA. Alex Bengtsson om en stad som inte präglas av mer intolerans än andra städer.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I går var jag med och invigde Stiftelsen Expos kontor i Malmö. Det var roligt och spännande. Vi som jobbar på Expo har sedan länge önskat oss ett kontor i södra Sverige. Det har under en lång tid funnits ideella medarbetare i Skåne och precis som för andra organisationer är en fysisk mötesplats en enorm tillgång. Att vi nu har en anställd som utgår från just Malmö gör att våra förutsättningar för att få till stånd en lokal förankring i regionen gör saken ännu bättre.

Att vi lanserade vår förstärkta närvaro i Malmö i samband med rättegången mot Peter Mangs var bara en slump. Det var knappast så att vi inför vår etablering satt och cyniskt väntade in att rättegången skulle starta. Men eftersom nu föreföll sig så att vi hade vår invigning samtidigt som rättegången pågår var journalister och andra inte sena med att dra just den slutsatsen. Under gårdagen fick jag och mina kollegor Daniel Poohl och Magnus Manhammar således svara på en massa frågor rörande Mangs och hans eventuella motiv. Det var givetvis jättebra. Det är nämligen just därför vi etablerar oss Malmö och har planer på att, när pengar finns, etablera oss med kontor även i Göteborg och Umeå. Vi vill vara på plats, finnas tillgängliga och kunna svara på både enkla och komplicerade frågor. Något som emellertid har varit slående i samband med etableringen är det trashtalk som Malmö utsätts för.

Malmö har fått oförtjänt dåligt rykte. Trots att kunniga på ämnet vet och har försökt förklara att exempelvis brottsligheten inte har avsevärt högre i staden har kommunen fått stämpeln som en ”gangsterstad”. Och trots att vi vet och förklarar gång på gång att Malmö inte utmärker sig som en mer intolerant stad än andra har Malmö blivit en slags symbol för rasism och motsättningar med etniska förtecken.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu och hans olyckliga uttalanden om judar som lever i Malmö har givetvis bidragit till detta. Det faktum att antimuslimska partier har suttit i stadens kommunfullmäktige i snart trettio år bidrar givetvis också. Att ”den nya lasermannen” har härjat i just Malmö blir på många sätt det yttersta beviset.

Men Peter Mangs skulle lika gärna kunna ha härjat i Stockholm, Göteborg, Borlänge, Säffle eller Smygehuk. Det är en fara om att både beskriva och utmåla en stad som värre än andra när det handlar om just rasism och intolerans då risken är påtaglig att just rasismen och intoleransen i andra städer riskerar att slätas över och i slutändan inte blir utmanad.

Malmö har problem med rasism och intolerans för Malmö ligger i Sverige (oavsett vad separatisterna i Skånepartiet vill och tycker) och Sverige har problem med rasism och intolerans. Att en organisation som Expo väljer att expandera och starta upp ett kontor i Malmö beror snarare på allt positivt arbete som finns i staden. Folkrörelser, kommunala initiativ och entreprenörer som dag in och dag ut kämpar för att staden ska hålla ihop och hela tiden bli en stad där det är lite lättare att leva.