- Foto: EXPO

Alex Bengtsson: "Efter 600 dagar har de inte förstått"

KRÖNIKA. SD och deras motståndare verkar inte begripa att partiet sitter i riksdagen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Sverigedemokraterna har nu suttit i riksdagen i 600 dagar. Partiet är en del av den politiska debatten och Jimmie Åkesson och andra företrädares nunor syns titt som tätt i teverutor och tidningsartiklar. Vare sig Sverigedemokraterna vill det eller inte är partiet en del av det politiska etablissemanget. Som grädden på moset är Åkesson dessutom en av landets bäst betalda politiker.

Det ligger emellertid i ett parti som Sverigedemokraternas självbild att hela tiden förneka det. Sverigedemokraterna förlorar till stora delar sitt existensberättigande om de alldeles plötsligt skulle agera annorlunda. Nu har Åkesson förvisso försökt att revidera självbilden lite grann. Vid partiets landsdagar i höstas talade partiledaren som saknar arbetslivserfarenhet till sina medlemmar om nu skulle de minsann sluta stå i hörnet och skrika om vad som var fel hela tiden. Nu skulle de ta ansvar för Sverige genom att agera just ansvarsfullt. Det måste göras om partiet på allvar vill vara en maktfaktor i politiken, menade Åkesson.

Men för en gångs skull verkar inte medlemmarna ha hörsammat sin ledares direktiv. Det eviga gnällandet tycks nämligen eskalera. Sverigedemokratisk Ungdom i Östergötland slog i veckan ett slags rekord i gnällspiksmentalitet när de förtalsanmälde en teatergrupp för en pjäs där nationalism och nationalsocialism kopplas samman. Patetiken är så uppenbar att förmodligen även en och annan sverigedemokrat plockar fram skämskudden då sverigedemokrater mer än gärna kallar så väl folkpartister och moderater som vänsterextremister.

Men det är inte bara SD själva som inte verkar begripa att de inte längre är ett litet bespottat extremistparti som ingen vill ta i med tång. Den eviga diskussionen om varför folk röstar på Sverigedemokraterna tycks fortsätta bland partiets motståndare när varenda attityds- och väljarundersökning som görs visar tydligt att det länge och väl har funnits väljare som tycker och känner igen sig i Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning och generaliserande människosyn. I stället för att inse det och satsa på ett långsiktigt arbete för att förändra medmänniskors attityder och inställning till andra som inte är som de själva framställs fortfarande SD som ett växande hot. Något som kommer utifrån. Något som är på väg.

Så är det givetvis inte. SD kan öka eller backa i nästa val. Men partiet växer inte lavinartat och Sverigedemokraterna finns, splittrar och sprider misstro för att det finns folk som attraheras av just den typen av splittringspolitik som Åkesson och gänget saluför.

Lite bisarrt kan man absolut hävda att varken Sverigedemokraterna eller flera av deras motståndare inte tycks ha fattat att partiet numer sitter i Sveriges riksdag.

/