Alexander Bengtsson.
Alexander Bengtsson. - Foto: EXPO

Alex Bengtsson: "Saker att göra när Cirkus Eurabia kommer till stan"

KRÖNIKA. Alex Bengtsson om counterjihadrörelsens planerade demonstration i Stockholm.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

I augusti planerar den så kallade counterjihadrörelsen att besöka Stockholm för att demonstrera. Demonstrationen beskrivs som det första världsomspännande counterjihad-mötet. Bland deltagarna finns de som på fullaste allvar tror på en slags hemlig muslimsk konspiration bestående av hela världens muslimer, liberala och vänsterinriktade politiker, kulturpersonligheter och näringslivstoppar.

Kärnan i denna antimuslimska ideologi är "Eurabia-terorin". Denna konspirationsteori, som i stort sett grundades av författaren Bat Ye'or, tar sin början i oktoberkriget 1973.

Det var stor oljekris i världen och Ye'or menar att arabländerna tvingade västvärlden att gå med på ett hemligt kontrakt där väst, i utbyte mot olja, skulle vara tvungna att ta emot en stor mängd invånare från arabvärlden. De skulle också ta emot arabisk kultur, religion, seder och bruk och på sikt kommer ett världsomfattande kalifat att uppstå.

Låter budskapet bekant? Ja, förmodligen är detta snömos ingen nyhet längre då både terroristen Anders Behring Breivik och högerpopulistiska politiker saluför det antimuslimska budskapet och konspirationsteorierna.

Alltifrån huliganorganisationen English Defence Leauges ledare Tommy Robinson till de mer salongsfähiga amerikanska debattörerna Robert Spencer och Pamela Geller ämnar besöka vår huvudstad. Spencer var i Sverige för två sedan när han på Sverigedemokraternas inbjudan talade vid ett seminarium under Almedalsveckan.

Att ”Cirkus Eurabia” kommer till Stockholm väcker givetvis starka känslor bland alla oss som tror på ett samhälle där vi trots kulturella, religiösa eller politiska skillnader klarar av att leva tillsammans. Det är givetvis både provocerande och direkt kränkande för många. Därför bör mötet bemötas med det allra mest bitande strategierna.

Låt ”Cirkus Eurabia”, som propagerar för inskränkningar i både yttrandefrihet och religionsfrihet, hålla sitt patetiska hatmöte och bemöt det genom att vända pajasarna ryggen till. Införskaffa er motargument och smula sönder konspirationsteorierna och det kollektiva skuldbeläggandet.

Och kanske viktigaste av allt: Anordna möten mellan människor som manifesterar det faktum att vi strävar mot ett samhälle där vi klarar av att leva tillsammans.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!