Alexander Bengtsson.
Alexander Bengtsson. - Foto: EXPO

Alex Bengtsson: "Stoltenbergs tal borde gälla även i Bollnäs"

KRÖNIKA. Alex Bengtsson skriver om den antirasistiska manifestationen som fick skjutas upp av säkerhetsskäl och ledde till kampanjen #hängutmigmed.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Nästan på årsdagen av terrordåden i Norge skjuts en antirasistisk manifestation i Bollnäs upp. Anledningen är säkerhetsläget. Det är Sverige sommaren 2012 och nästan ett år efter att 69 ungdomar mördades på grund av deras engagemang för bland annat just mångfald. Det är en skam för demokratin och yttrandefriheten.

Norges statsministers uttalande om att terror och extremism ska mötas med mer demokrati och öppenhet har blivit ett slags mantra som används dag in och dag ut när arbete för tolerans och demokrati kommer på tal. Att både civilsamhälle och rättstat inte kan garantera säkerheten vid en manifestation i södra Norrland är oerhört allvarligt.

Ungdomarna i Bollnäs tog initiativet till manifestation efter att nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen hade dykt upp i staden för att exploatera en fruktansvärd våldtäkt som ägt rum i Bollnäs. Med hängsnaror och grov rasistisk retorik utmålade de människor som invandrat eller flytt till Sverige från utomeuropeiska länder som mer våldtäktsbenägna än andra. Ungdomarna i Bollnäs tyckte att den nazistiska propagandan inte kunde få stå oemotsagd så de bestämde sig för att anordna en manifestation. Den skulle vara fredlig och handla om något så självklart som alla människors lika värde.

Den nazistiska och intoleranta pöbelns svar lät inte sig vänta. Snart dök det upp artiklar på var och varannan högerextrem sajt där ungdomarna pekades ut som våldtäktsförespråkare. Direkta hot riktades också mot arrangörerna. En nazistsajt gjorde en stor nyhet av att en av ungdomarna hade ett judiskt efternamn. Medan de sedvanliga nättrollen som pumpar ut sverigedemokratiska hejarop inte kunde förstå något så självklart att det går att vara emot både rasism och våldtäkter på en och samma gång.

Twitter just nu visar antirasister sin solidaritet med ungdomarna i Bollnäs. Kampanjen #hängutmigmed handlar om att vi inte låter oss tystas av de krafter vars syfte är att peka ut, döma på förhand och exploatera och utnyttja något så vidrigt som en våldtäkt för sina egna politiska syften. Kampanjen i sig är bra då den visar att vi är många inte tänker acceptera att nazister och rasister genom hot och hat försöker tysta ner alla vi som kämpar för öppenhet. Men det är också en påminnelse om att det är just med öppenhet och demokrati som man bemöter hatet och det kollektiva skuldbeläggandet.

Ungdomarna i Bollnäs har meddelat att deras manifestation istället anordnas den 25 augusti. Jag hoppas att många antirasister visar dem sitt stöd genom att bege sig till den vackra lilla staden i Hälsingland.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!