Hanna Fridén.
Hanna Fridén.

Hanna Fridén: "Sluta ignorera trollen!"

KRÖNIKA. Hanna Fridén tycker sig se en tendens att allt för lättvindigt använda och lyssna på begreppet "mata inte trollen".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Någon gång har du säkerligen sett någon agera riktigt, riktigt taskigt på internet. Någon gång har du säkert även sett, kanske till och med gett, rådet att "inte mata trollen" som rimlig hantering av dessa taskiga individer. Detta uttryck betyder, som bekant, att man bara ska ignorera folk som är taskiga.

Det här, kan mycket möjligt, vara det sämsta rådet någon kan ge på internet. Visst har det sin plats i vissa sammanhang. Men ett troll: ett troll är bara en retsticka, men det här ordet har fått en sån abnorm inflation och används av många idag mer som ett skällsord gentemot folk vars åsikt man inte delar, folk man inte gillar eller folk som bara är taskiga.

Vi har alla haft retstickor runt oss. Någon som töjer gränserna lite extra i försök att provocera fram en reaktion. Att inte reagera på önskvärt sätt och till stor del ignorera detta är, mycket riktigt, ett gott råd: Men du skulle förmodligen inte resonera så om det rörde sig om folk som hade en ärlig intention att skada någon annan.

Så varför säger man så här på internet? Till viss del beror det säkerligen på att folk hört rådet så mycket att de tänker att det är rätt och inte känner till ordets innebörd. Men till stor del beror det nog också på att det är en väldigt enkel lösning. Jag menar, om det nu är så att alla helt plötsligt skulle bli snälla, rara och respektfulla människor bara genom att man ignorerade dem: Jisses! Vad fint det vore, för att inte nämna extremt skönt, om man aktivt kunde motverka taskigheter, mobbning och till och med trakasserier genom att helt enkelt låtsas att de inte finns. Det är ett attraktivt råd, och alla som ger det kan också känna att de bidrar till att göra världen till en betydligt bättre plats utan att behöva lyfta ett enda finger. Gud vad skönt!

Men riktigt så enkelt är det ju inte. Tyvärr.

Låt oss vara ärliga här. De flesta som är taskiga på internet gör det inte för att retas. De gör det för att de tycker riktigt illa om och vill knäcka personen i fråga de avskyr. Det handlar om människor som hatar andra grupper med stor intensitet. Det handlar om människor som försöker söka popularitet genom att spotta på ett mål de tror att andra gärna spottar på tillsammans. Det handlar också om människor som bara tror att det är så man beter sig: För det är ju så som alla andra gör.

När man ger rådet att "sluta mata trollen" i några av dessa sammanhang så uppmuntrar man de här människorna att fortsätta likadant. Inte tvärtom.

Har du någonsin gått in på en plats där det florerar mycket hat och trakasserier och känt dig helt nedslagen och maktlös för att du upplever att de är så många, och att du känner att inget du gör kan ha någon relevans? Förmodligen. Det är en vanlig reaktion när man är i minoritet. På samma vis känner sig samtliga personer som beter sig såhär i forumen i fråga att de har rätt: Detta stöds och uppmuntras av att alla där beter sig likadant, deras hat får stöd samt grogrund för att växa sig större. Det här är inga konstigheter i verkligheten, alla vet att människor i grupp kan begå handlingar som de aldrig skulle göra som enskilda individer. Detsamma gäller på internet.

När man inte agerar så hjälper man till att uppmuntra att alla dessa individer ska stå oemotsagda och få fortsatt stöd i att deras beteende är rätt. Man uppmuntrar också till att människor som egentligen inte vill något illa ska få intrycket av att det dåliga beteendet är norm, och därför rätt.

Jag blir förbannad varje gång jag ser detta uttryck användas fel. I 99% av fallen blir situationen bättre av att folk agerar. Om du inte tror mig bjuder jag in dig att besöka de platser på internet där det florerar mest hat och trakasserier. Vad har de gemensamt? Få regler, knapp forumsmoderering och framförallt: Ingen som säger emot.

För att inte nämna den bittra ironin i vart uttrycket myntades. "Mata inte trollen" växte sig starkt på exakt samma forum och förekommer mest i situationer där människor inte vill bli emotsagda. Det är väldigt tacksamt för dessa människor att allmänheten så girigt slukat samma rekommendation i en naiv tro att allting blir bättre om man bara ignorerar problem.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!