Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ett sverigedemokratiskt haveri

- 01/08/2012, 18:06 -
Ehsan Fadakar är chefredaktör på Nyheter24.

Ehsan Fadakar är chefredaktör på Nyheter24.

Karin Bylund

Nyheter24:s chefredaktör Ehsan Fadakar om SD-politikern Ronny Esbjörnsson, mordhoten mot Fredrik Reinfeldt, erkännandet, lögnerna och avgången. Och att det orubbliga stöd han fått från SD - trots allt som hänt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Ni har kanske hörts talas om Sverigedemokraten Ronny Esbjörnsson. Förmodligen har ni inte det. Esbjörnsson, kommunpolitiker för SD i Hörby, är egentligen ingen nationell angelägenhet om inte det vore för följande citat: 

"Billström bör snart elimineras från vårt land djävla landsförrädrare".

"Jag skulle aldrig vittnat om jag såg Reinfeldt eller Borg bli skjutna, tvärtom hissat den svenska flaggan för dom är de värsta i vår historia, obs Mona Sahlin räknas också dit". 

"Det skulle vara skottpengar på fanskapet." 

Kommentarerna skrevs på Avpixlat, rasisternas hem och ett forum som stöds öppet av de allra högsta Sverigedemokraterna. Esbjörnsson använde sitt konto på Facebook som signatur. Där kallar han sig för Sven Svensk. 

När Nyheter24 fick nys om de tydliga mordhoten mot Sveriges statsminster och migrationsminister valde vi att kontakta Uno Johansson, Sverigedemokraternas ordförande i Hörby. Ronny Esbjörnsson hade vid det laget valt att inte svara på telefonen. 

Vad tycker du om att Ronny Esbjörnsson hotar Tobias Billström?

– Jag tar de inte så jävla högtydligt. Det är bara en massa dumheter och han har inte haft riktigt klart för sig vad han skrev.

– Privat kanske man  kan säga att "den jäveln ska få", men man gör ju inget mer sen. Man får tänka till lite mer när man är politisk person.

På vilket sätt?

– Man kanske får skriva det lite lugnare, lite mer humoristiskt som till exempel att man vill "slå en klubba i huvudet". Men det Ronny skrev var inte så illa menat.

Min och Uno Johanssons definition av humor skiljer sig. SD:s presschef Martin Kinnunen valde även han att bemöta frågor om mordhoten med humor. 

– Vill man förklara att man vill byta ut en minister mot en annan finns det bättre ordval att använda, sa han om Esbjörnssons digitala spår

Vi fortsatte söka Esbjörnsson som till slut valde att "tala ut" på Nyheter24. Han erkände att det var han som låg bakom mordhoten på Avpixlat. 

Varför har du skrivit sådana kommentarer riktade mot svenska politiker, vilka uppfattas så pass grova att de har gått vidare till Säpo?

– Jag blir så frustrerad när regeringen trycker ner vanliga svenskar, jag blir helt vansinnig. De tänker inte på de sjuka och på pensionärerna, politiken är bara till fördel för bidragsinvandrarna, sa Ronny Esbjörnsson.

Vad säger dina partivänner presschefen Martin Kinnunen och ordförande för SD i Hörby, Uno Johansson om ditt agerande?

– Martin tycker att jag ska ta det lugnt med kritiken i fortsättningen, och Uno säger att det var ett olyckligt uttalande – och jag håller med honom, man får väl uttrycka sig annorlunda i fortsättningen, ha ha.

Men du har ju skrivit ganska hårda ord, vad tänkte du på när du skrev dem?

– Jag vet inte vad jag tänkte på, det är nästan så att jag vill ta tillbaka orden, men man blir ju samtidigt så frustrerad på politikerna, säger Esbjörnsson och fortsätter:

– Det har gått så långt i Sverige att svenskarna inte vågar föda barn längre, det har gått åt helvete!

Hur menar du nu?

– Ja, invandrarna får ju alla fördelar, svenska ungdomar behöver få fler rättigheter.

Nyheter24 pressade sedan SD om Esbjörnssons framtid. 

– Jag har bara en kommentar och det är att de här uttalanden inte är acceptabla och som parti står vi inte bakom det här. Vi kommer att skicka det till vårt medlemsutskott och så får vi se vilka konsekvenser det leder till, säger SD:s pressekreterare Eric Myrin till Nyheter24.

Vad som hände sen är ett fullständigt haveri. Till Kvällsposten säger Esbjörnsson att det inte var han som skrev mordhoten på Avpixlat (trots erkännandet) och att han blivit hackad av reportrar på den antirasistiska tidningen Expo. 

– Nej, det har jag inte. Det är nog någon från Expo som hackat sig in. Jag ska polisanmäla reportrarna, säger han.

Esbjörnssons totalvändning viftades bort av SD:s Eric Myrin. 

– Han har inte motsagt att det var han som gjorde det.

Expo skickade genast ut ett pressmeddelande där de bemötte Esbjörnssons uttalanden. Det var ett överflödigt pressmeddelande då Esbjörnssons trovärdighet vid det här laget var så gott som borta. 

- Ingen journalist på Expo har hackat något konto. Det är anmärkningsvärt att en politiker häver ur sig den typen av grova anklagelser, Anna Amnéus, kommunikationsstrateg och tillförordnad VD för Stiftelsen Expo.

- Sverigedemokraterna har uppenbarligen som mediestrategi att skylla ifrån sig på de mest fantasifulla sätt när det sker avslöjanden om deras företrädares rasistiska och hotfulla uttalanden. 

Trots allt ni just läst fick Esbjörnsson sitta kvar på sin post. Där och då var Esbjörnsson en representant Jimmie Åkessons SD kunde stå bakom. Esbjörnsson fick även stöd av "konstnären" Dan Parks, i form av nya mordhot mot Fredrik Reinfeldt. Denna gång har han satt upp en affisch föreställande statsminister Fredrik Reinfeldt som syns i ett kikarsikte. Ovanför Reinfeldts huvud står det "We gonna get you" (Vi kommer att ta dig).

Den aktuella affischen har satts upp i Ronny Esbjörnssons hemkommun Hörby. Parks ville dock inte ta ansvar för vad hans affischer kan innebära i framtiden.

– Det är deras grej i så fall. Det är inget som jag kan ta ansvar för, säger han till Sydsvenskan samtidigt som han förklarar att han troligtvis kommer sätta upp fler.

– Jag har några stycken kvar. De funkar nog i Malmö. De funkar lite överallt.

Fortfarande har ingen SD-topp krävt Esbjörnssons avgång. Och till slut var det han själv som tog beslutet att lämna alla politiska uppdrag. 
Vad fick honom att sluta? 

– På grund av den stora mediahysterin drev det blev av mina klumpiga kommentarer på den Svenska upplysnings sajten Avpixlat och som en Svenskfientlig sajt förstorat upp genom att påstå att jag har mordhotat en del i den så kallade regeringen, men det är helt fel jag har aldrig mordhotat någon, säger han när Skånskan hör av sig. 

Esbjörnsson erkänner återigen att det var han som låg bakom kommentarerna på Avpixlat. Vad hände med anmälan mot Expo?
Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Hörby, Gerty Holst, visste inte att Esbjörnsson tagit beslutet att avgå. 

– Det hade jag ingen aning om, det är du som berättar det för mig nu, säger hon. 

Holst förklarar tydligt att ingen inom SD har pressat Esbjörnsson att avgå. Det kan förstås tolkas som att SD fortfarande har förtroende för Esbjörnsson. 

Har det varit påtryckningar från partiet på att han ska avgå?

– Nä, det har varit sommar så vi har inte träffats. Annars är det rätt bra med tanke på de kommentarer han har skrivit.

En folkvald Sverigedemokratisk politiker mordhotar Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, erkänner, skyller på invandrarna, tar tillbaka erkännandet, ljuger om att han blivit hackad, erkänner på nytt och avgår självmant utan partiets vetskap. Och fortfarande har han SD:s orubbliga förtroende. 

Esbjörnsson, en yrkeschaufför, lägger tio timmar i veckan på det ideella arbetet som vice ordförande i SD i Hörby. Esbjörnsson var osäker på framtiden när han talade med Nyheter24. 

– Jag är kluven, jag har så dåligt med tid.

Många som sysslar med politik brinner ju för sin sak, gör du det?

– Nä, inte till hundra procent. Det bara blev att jag hamnade på SD:s lista.

Hur gick det till?

– Det var folk som röstade på mig fast jag sa till dem att inte göra det, jag hade egentligen inte tid med det här.

Men du sitter ju trots allt med i partiet?

– Man kan väl säga att jag kände mig tvingad att gå med i SD.

Ett tragiskt haveri signerat Sveriges yngsta riksdagsparti.