Michael Bergqvist
Michael Bergqvist

"Börja lyft det positiva med datorspelande"

Nyheter24:s Michael Bergqvist om datorspel och en debatt som ofta riktar in sig på en sak: Datorspel är dåligt för unga.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Michael Bergqvist

Michael är nyhetsreporter på Nyheter24.

På söndagar skriver han sin kolumn.

Efter att ha spelat för mycket datorspel tvångsomhändertogs en pojke enligt lagen om vård av unga. Pojken ska bland annat ha blivit våldsam mot sina föräldrar när de försökte begränsa hans spelande.

Fallet fick stor uppmärksamhet vilket ledde i sin tur att det blev diskuterat i SVT Debatt i veckan.

På den ena sidan satt psykoterapeuten Owe Sundberg som vill att vår folkhälsominister Maria Larsson ska skriva in datorspelsberoende i socialtjänstlagen så att det erkänns som en diagnos. På den andra sidan satt de som inte håller med.

Rösterna blev högre ju längre debatten höll på och till slut var det dags för nästa ämne. Utan att något vettigt egentligen sagts.

Som så många gånger förut var det något negativt med datorspel som uppmärksammades.

När jag var tio år spelade jag ett datorspel som heter Civilization. Kortfattat går det ut på att välja en civilisation och utveckla denna så att man kan förgöra sina motståndare.

En enkel och konkret idé, men avancerad i utförandet. Framförallt för en tioåring. Det var nämligen fokus på utveckling i spelet. För att få pistoler var man tvungen att uppfinna krut och för att kunna uppfinna saker fortare ska man bygga bibliotek i sina städer.

Det är ett spel som nästintill kan jämföras med en framgångsrik interaktiv historielektion.

Huruvida datorspel är beroendeframkallande eller gör oss våldsamma vet jag inte.

Och om jag visste antalet timmar jag suttit och spelat Civilization med mina kompisar skulle jag säkert skämmas.

Men efter att ha skämts en liten stund skulle jag nog inse hur mycket kunskap jag fått från spelet och att jag inte har mina gamla skolböcker att tacka för att jag känner till den antika grekiska staden Byzantium.

Det är viktigt att vi diskuterar möjliga problem och negativa konsekvenser med datorspelande. Men då får vi inte glömma att lyfta det som är positivt. Något vi måste bli bättre på.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.