Elgiganten sålde porrplatta, kan vi lita på dem?

- 20/11/2012, 17:27 -

Nyheter24:s Erik Carlsson om att Elgiganten sålde en begagnad surfplatta till 22-åriga Linnea – och att det lämnar stora frågetecken om hur elektronikkedjan egentligen sköter sina öppet köp-erbjudanden.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Kom och köp! Vi erbjuder öppet köp i 30 dagar!"

Det är vad elektronikkedjan Elgiganten ropar ut till sina kunder i reklamfilmer, annonser och på sociala medier. Erbjudandet om öppet köp ger dig full returrätt för att du som kund ska få "lättare att göra rätt val".

Men Nyheter24:s avslöjande om hur Elgiganten sålde en begagnad surfplatta full med porr till 22-åriga Linnea vittnar om att öppet köp-erbjudandet kan slå tillbaka mot kunderna – åtminstone när det gäller köp av surfplattor.

För vad händer egentligen när hundratals svenskar varje år tröttnar på sina nyinköpta plattor och bestämmer sig för att lämna tillbaka dem?

Jo, enligt Elgiganten rensas surfplattorna från all information och läggs på en plats i butiken där så kallade "b-varor" säljs till ett nedsatt pris. Det ska framgå tydligt att det rör sig om lätt begagnade varor.

Det innebär i praktiken att en konkurrerande kedja, eller egentligen vem som helst, kan köpa hundratals surfplattor från Elgigant-butiker runt om i Sverige – och sedan lämna tillbaka dem kostnadsfritt. På det viset skulle företaget gå med stor förlust eftersom begagnade varor enligt Elgigantens rutiner ska säljas som "b-varor" till nedsatt pris. 

När jag frågade en butikschef om hans butik säljer begagnade surfplattor som nya, svarade han så här:

– Nej, det där är överdrivet. Som ett exempel så kanske vi fått tillbaka 50 datorer och kanske har missat en eller två. Det är beklagligt, men som ledare arbetar man hela tiden för att det inte ska ske. 

Nästa gång du är på Elgiganten: fråga var de där "b-varorna" ligger någonstans. Jag har då aldrig sett dem.